La comunicació entre la farmàcia comunitària i l'atenció primària facilita l'atenció als pacients

Des del mes de novembre s'han fet 200 interconsultes utilitzant aquest canal

per Reusdigital.cat, 26 de maig de 2021 a les 10:26 |
Un metge d'un centre d'atenció primària fent una visita telefònica | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el context de la covid-19, hi ha hagut una modificació dels processos assistencials en l'atenció primària i unes noves necessitats dels pacients en tractaments crònics. Aquests dos fets han promogut que des del Grup de l'ús racional del medicament (GURM) de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona (RSCT) s'hagi dissenyat un circuit de comunicació entre les farmàcies i l'atenció primària.

L'objectiu del projecte ha estat crear, a escala de tota la RSCT, un canal de comunicació "ràpid i eficaç" entre les farmàcies i l'atenció primària per resoldre problemes relacionats amb la clínica o bé amb els tractaments farmacològics sense que el pacient s'hagi de desplaçar al centre d'atenció primària (CAP).

Quan els professionals farmacèutics de les farmàcies comunitàries detecten un problema relacionat amb un tractament, es comunica al pacient que generaran una interconsulta posant-se en contacte amb el seu CAP per tal de resoldre-la. El professional del CAP que gestiona la interconsulta és el farmacèutic/farmacòleg d'atenció primària. El farmacèutic comunitari envia un correu electrònic al farmacèutic de primària i aquest o bé resol el problema directament o bé es posa en contacte amb el professional mèdic perquè el resolgui. Aquestes interconsultes es resolen en un període màxim de 24-48 h.

Aquest projecte iniciat el mes de novembre ha permès fer des d'aleshores 200 interconsultes, un 85% de les quals s'han acabat resolent sense que el pacient s'hagi hagut de desplaçar al seu CAP. En un inici va ser un projecte que només incloïa l'atenció primària, però vista la satisfacció dels professionals que en formen part, s'ha decidit ampliar-lo tant als centres d'atenció especialitzada com als de salut mental.

Sobre el GURM

El GURM és un grup coordinat des de la Unitat de Farmàcia de la RSCT i liderat per una professional responsable de farmàcia d'una de les entitats proveïdores de la RSCT. Aquest grup està format per professionals de medicina, farmàcia i infermeria de les entitats proveïdores de la RSCT, del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i de les farmàcies comunitàries. El GURM porta a terme tasques de millora de l'adequació dels tractaments farmacològics i coordinació entre àmbits assistencials.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: