1 de 10
SALUT

L’Associació Americana del Cor avala els 14 punts de la dieta mediterrània de l’estudi PREDIMED

Diversos països han validat els punts de l'assaig PREDIMED, segons la URV | URV
per Reusdigital.cat, Camp de Tarragona | 25 de maig de 2021 a les 10:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Associació Americana del Cor (American Heart Association-AHA) ha avalat els 14 punts que tracten de la dieta mediterrània establerts per l’estudi PREDIMED (Prevenció Dieta Mediterrània) (posat en marxa, al costat d’altres investigadors del CIBEROBN, pel catedràtic de nutrició de la Universitat Rovira i Virgili Jordi Salas Salvadó), com a eina de valoració i consell nutricional als centres sanitaris.

La declaració científica d’aquesta associació destaca "la necessitat fonamental de comptar amb eines de valoració nutricional en l’atenció clínica, per prevenir les malalties cròniques relacionades amb la dieta, especialment les cardiovasculars, que són la principal causa de mort al món", segons s'ha apuntat des de la URV. La declaració defensa al fet que “l’ús generalitzat d’històries clíniques electròniques obre enormes oportunitats per registrar hàbits alimentaris i proporcionar consells nutricionals basats en l’evidència. Hi ha molt d’espai per a la millora i les eines breus d’avaluació ràpida del patró alimentari faciliten aquests consells”.

D’altra banda, en aquest document "es proporcionen fonaments sòlids per a adoptar eines de garbellat nutricional ràpid, tant en atenció primària com en atenció especialitzada, amb un mètode vàlid i factible en l’entorn clínic", s'ha subratllat des de la universitat. Entre les poques eines breus disponibles que ja han demostrat "alta validesa", l'associació destaca els "grans avantatges" de l’escala de 14 punts d’adherència a la dieta mediterrània (MEDAS), dissenyada en l’estudi PREDIMED, realitzat en 11 centres de tot l’Estat.

Els sis investigadors que integren el Comitè Directiu de PREDIMED, part del CIBEROBN, han manifestat la seva "satisfacció per l’enorme repercussió de l’esforç continuat" de tots els membres de PREDIMED després de gairebé dues dècades de treball.

Salas-Salvadó, catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, ha assegurat aquest dimarts que tot plegat representa “l’inici d’un referent internacional en estudis d’intervenció nutricional en prevenció primària i, a més, ha permès canviar les guies alimentàries per a la prevenció de diferents malalties cròniques en el món”.

Com afirma Montse Fitó, de l’Institut Hospital de la Mar d’Investigacions Mèdiques, gràcies a l’estudi la dieta mediterrània compta amb les millors garanties d’eficàcia en la prevenció cardiometabólica i pot ser la gran resposta de la ciència a les greus conseqüències de l’obesitat”.

Per la seva part, Miguel A. Martínez-González, de la Universitat de Navarra i coordinador de la xarxa PREDIMED durant el període entre 2006 i 2013, ha apuntat que el grup ha produït ja més de 300 publicacions científiques, disponibles i diversos llibres divulgatius “en què s’explica amb claredat la manera com cada ciutadà pot aplicar-se i beneficiar-se d’aquests resultats i pot millorar personalment en aquests 14 punts de la deta mediterrània”.

Per part seva, Ramón Estruch, de l’Hospital Clínic de Barcelona, director i promotor de l’assaig PREDIMED, ha indicat que "no en va la dieta mediterrània ha estat triada com la millor dieta del món per quart any consecutiu, segons el rànquing O.S. News and World Report. “A això se suma l’excel·lència atribuïda a la nostra escala en aquesta important declaració científica de la AHA”, ha dit.

Emilio Ros, del mateix hospital, ha explicat per part seva que “aquesta escala de 14 punts va ser l’instrument decisiu perquè el nostre equip de nutricionistes canviés el patró alimentari global en milers de participants i així obtingués una reducció relativa del 30% en esdeveniments cardiovasculars majors. Aquests 14 punts han estat validats ja als Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, Portugal, Grècia, el Brasil, Itàlia, Macedònia, Bulgària i altres països”.

L'European Heart Journal va publicar l'any 2020 un article sobre aquesta escala de 14 punts de dieta mediterrània. Es constatava que una sèrie de molècules mesurades en sang caracteritzaven el seguiment de la dieta mediterrània i predeien menor risc d’infart o de sofrir un ictus. 

En aquest enllaç podeu consultar els 14 punts de l'assaig de PREDIMED.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: