1 de 10
Agroalimentació

Unió de Pagesos no preveu «una gran campanya» del cereal per la falta de pluges i els problemes amb la fauna salvatge

A les portes de la collita, el sindicat diu que la millora dels preus és enganyosa ja que els costos també han pujat

El responsable de cereals i herbacis d'Unió de Pagesos, Santiago Caudevilla | ACN
per ACN, 23 de maig de 2021 a les 10:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos considera que la "falta d'aigua més regular" durant la campanya dels cereals d'hivern farà minvar lleugerament la collita, motiu pel qual no preveuen "una gran campanya". A les portes de la recol·lecció, l'organització agrària també atribueix aquestes baixes expectatives a la presència creixent de fauna salvatge, com conills, porcs senglars i cabirols, que han provocat danys greus als conreus i critiquen que la societat "està donant l'esquena" a aquesta problemàtica. A més, diuen que la pujada del preus és enganyosa ja que els costos de producció són més elevats. Segons les previsions del Departament d'Agricultura, la producció de blat caurà un 12% i la d'ordi prop d'un 2%.
La climatologia determinarà en els propers dies la data d'inici de la recol·lecció dels cereals d'hivern, que generalment arrenca entre finals de maig i principis de juny. Unes temperatures altes poden fer avançar "moltíssim" l'inci de la sega a principis de juny o fins i tot abans, mentre que si es mantenen com en els darrers dies "entre els 22 i 30 graus", la campanya s'endarrerirà lleugerament, indica el responsable de cereals i herbacis d'Unió de Pagesos, Santiago Caudevilla.

Caudevilla ha explicat que les expectatives per aquesta campanya són "bones però no excepcionals" ja que "la falta d'aigua més regular farà minvar una mica la collita" i afegeix que seria bo que plogués en els pròxims dies perquè el gra acabi de créixer i formar-se en bones condicions. Pel que fa la qualitat del gra, ha indicat que hi haurà "una gran variabilitat" en funció de la zona, la varietat del cultiu i els tractaments fitosanitaris aplicats.

En concret, Caudevilla ha assenyalat que la campanya va començar al setembre i octubre amb poques pluges i poc fred, tot i que posteriorment el fred "correcte" va ajudar al bon desenvolupament de les arrels. Així, la falta d'aigua s'ha allargat durant tota la campanya, mentre alguns cultius també han patit "estressos puntuals" que s'han traduït amb l'aparició de fongs. Per altra banda, ha afegit que les gelades de finals de març també faran caure la producció en algunes zones.

A tot això, s'hi suma la problemàtica de la fauna salvatge que afecta tot el país de manera generalitzada. Caudevilla alerta que a més de les destrosses que produeixen al camp, l'augment d'exemplars d'espècies com el conill, el porc senglar i el cabirol fan que els terrenys agrícoles perdin la seva competitivitat i també el seu valor. "No som conscients a nivell social del problema que estem tenint", critica el membre d'Unió de Pagesos.

Finalment, ha indicat que tot i que el sector "comença a tenir uns preus raonables", es tracta de preus "enganyosos", ja que els costos de producció "han pujat". "No podem mirar els preus que estem tenint perquè a darrere tenim un escenari més complicat del que podem pensar", exposa Caudevilla, que afegeix que la rendibilitat a les explotacions agràries cada cop és menor.

Segons els previsions de collita del Departament d'Agricultura corresponents al mes d'abril, la producció de blat a Catalunya caurà enguany un 12,1% i se situarà en unes 380.468 tones, respecte les 432.818 del 2020. En ordi s'espera una collita de 770.946 tones, un lleuger descens de prop del 2% respecte les 786.211 de l'any anterior.

Actualment, a Catalunya hi ha una superfície de cultiu de 85.672 hectàrees de blat, i de 174.129 hectàrees d'ordi, unes xifres similars a l'any 2020, segons les dades d'Agricultura.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: