1 de 10
Patrimoni

Tarraco Viva arrenca la 23a edició centrada en «Els Idus de març»

El festival de recreació històrica de Tarragona programa més de 200 actes fins al 30 de maig, la majoria presencials

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat d’altres autoritats | ACN
per ACN, 22 de maig de 2021 a les 14:24 |
Aquest article es va publicar originalment el 22 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tarraco Viva ha arrencat aquest dissabte la XXIII edició, dedicada a ‘Els Idus de març’, i que centra la seva temàtica en la mort de Juli Cèsar i la fi de la República romana. El festival de recreació històrica de Tarragona ha programat 220 actes fins al 30 de maig, la majoria dels quals en format presencial. Com en la darrera edició, també s'oferiran activitats en línia. En l’acte inaugural, els experts han reflexionat sobre qüestions com el populisme, l'autoritarisme, les lluites populars o les notícies falses. Entre les novetats d’enguany, destaquen set nous monòlegs, de petit format, dedicats a personatges de l’època com Cícero o Cleòpatra. “Sense la memòria no pots planificar el futur”, ha dit el director del festival, Magí Seritjol. Com és possible que desaparegués la república romana, una república consolidada amb 500 anys d'història? Aquesta és una de les preguntes que s'han intentat resoldre en la inauguració de la XXIII edició de Tarraco Viva. A l'espai de la Torre de la Minerva, dins de l'emmurallat romà, el catedràtic d'Arqueologia de la URV, Joaquím Ruiz de Arbulo, ha conversat amb el director del festival sobre aquesta qüestió i altres com les repercussions de la mort de Júli Cèsar. També s'han mostrat fragments de les noves propostes que es podran veure al llarg del festival.

Segons Seritjol, les causes "profundes" que va fer desaparèixer la república romana són molt similars a situacions que es viuen avui en dia. Assenyala les desigualtats i injustícies socials, els desequilibris o bé la concentració del poder econòmic. "El populisme, les notícies falses, tot això ja va passar al final de la república romana; són coses que ara són molt actuals, i vam pensar que era una bona manera de reflexionar sobre el present", ha argumentat. De fet, el director ha remarcat que des de la primera edició del certamen es vol donar a conèixer el "passat per comprendre el present". "La gent no s'adona que som molt romans, encara ens comuniquem amb les bases llatines", ha afegit.

En l'acte inaugural, el conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha subratllat el repte que ha suposat organitzar dues edicions del festival romà, ja que l'edició de l'any passat es va posposar a l'octubre per la situació sanitària. "Tot i les circumstàncies sobrevingudes, les dues edicions han tingut una qualitat altíssima i han estat a l'altura del que es mereix el festival i la nostra ciutat", ha afirmat Pinedo. En els parlaments, també ha intervingut el secretari general de Cultura de la Generalitat, Lluís Baulenas, que ha celebrat que bona part de la programació s'hagi pogut recuperar, gràcies, diu, a la "tenacitat" de tots els agents implicats.

La programació inclou més de 200 actes

El festival de recreació històrica tarragoní ha programat 220 actes, dels quals el 65% es faran en format presencial. Tot i això, també es podran seguir les activitats en línia, tal com va passar en l'edició de l'octubre passat. A més, s'han posat a la venda 10.000 entrades, una xifra molt superior a la de la darrera edició, quan se'n van oferir unes 6.000. Segons els organitzadors la venda de localitats va a bon ritme. "Ha estat un èxit tan gran de demanda que ens ha superat, la gent vol i necessita cultura i té molt clar que Tarraco Viva és una gran emissió de cultura i de recreació històrica, però també de reflexió sobre el passat i el present", ha valorat l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

Per adaptar-se a les restriccions sanitàries vigents, el certamen també ha previst actes en nous espais patrimonials de la ciutat, com ara a les escales romanes de la torre dels Advocats i a les noves graderies del circ de la plaça dels Sedassos. També s'ha descentralitzat el festival amb activitats als barris i s'han mantingut accions a municipis propers com Altafulla, Cambrils o Constantí, on també hi ha patrimoni romà.

Pel que fa a les novetats, Seritjol ha destacat que s'han programat set monòlegs nous, de petit format, dedicats a personatges de l'època, com Cícero o Cleòpatra. També ha recalcat que es tornaran a celebrar espectacles de lluita de gladiadors, ja que en l'última edició no es van poder fer. "Les lluites de gladiadors van tenir un paper molt important en la mort de Júli Cèsar, van ser la guàrdia de cops dels conjurats i, a més, ell mateix n'era propietari", ha explicat el director. A la vegada, ha assenyalat que 1.300 escolars s'han apuntat a fer activitats en línia.

En aquesta ocasió, el pressupost suma 270.000 euros, assumit en la seva majoria per l'Ajuntament de Tarragona. La Diputació de Tarragona i la Generalitat també hi col·laboren, ja sigui amb aportacions econòmiques, cedint espais o produint espectacles.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: