POLÍTICA

El Síndic de Greuges realitza més de 300 actuacions durant el 2020

Pagès destaca la 'dificultat' d'accés als serveis municipals i problemes relacionats amb els empadronaments

per Alba Cartanyà, 21 de maig de 2021 a les 12:24 |
L'alcalde i el Síndic Municipal de Greuges durant el ple | Ajuntament de Reus
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic Municipal de Greuges de Reus, Pere Pagès, ha presentat al ple d'aquest divendres 21 de maig la memòria de la Sindicatura de 2020. Durant l'any passat, es van obrir un total de 318 expedients per queixes i consultes de la ciutadania.

Pagès ha explicat que molts temes "no eren competència de la sindicatura" i, per això, manté la impressió que "la ciutadania no sap ben bé a on dirigir-se". El Síndic ha assenyalat una "dificultat general" per accedir als serveis municipals, i ha posat sobre la taula una temàtica "que ha sortit aquest any i que era pràcticament inexistent en anys anteriors": els empadronaments en aquells casos que no es poden acreditar els documents requerits. En aquesta línia, ha demanat "més diligència en els tràmits".

Durant el 2020 no s'han produït actuacions representatives respecte de l'Hospital, ni pel que fa a problemàtiques de l'oci nocturn. "Tant de bo sigui per un correcte funcionament del centre sanitari i per una conscienciació social sobre els sorolls a la nit, i no només per un any excepcional de pandèmia", ha reflexionat. En relació amb les multes de la Guàrdia Urbana, ha reiterat que les contestes a al·legacions "no es basin només en la presumpció de veracitat de l'agent", ja que això pot causar indefensió a la ciutadania.

Finalment, a les consideracions generals ha instat a l'administració a caminar cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) del 2030, que contemplen en el primer punt l'erradicació de la pobresa. En aquest sentit, ha conclòs que "el gran efecte de la pandèmia és que tots ens hem sentit vulnerables i la majoria no hi estàvem acostumats", tot i que "aquesta vulnerabilitat hi ha persones que l'han sentida sempre", ha puntualitzat. Pagès ha tancat la intervenció citant al papa Francesc i avançant que "no ens podem conformar amb un retorn a la normalitat que hi havia abans".

Defensar els drets de la ciutadania 

La Sindicatura de Greuges Municipal té com a finalitat defensar els drets de la ciutadania en les seves relacions amb l'Ajuntament de Reus i els organismes que en depenen. És a dir, arbitrar, a través de la interlocució directa, les relacions entre la ciutadania i l'administració.

La Sindicatura té capacitat efectiva i reconeguda per actuar en aquelles situacions on, malgrat l'observança de l'esperit de les lleis, es produeixen situacions de greuge per a les persones.
Participació