El Pla Local d'Educació inclourà un procés participatiu amb una enquesta i tallers

La voluntat és fer una "diagnosi" de la situació actual i establir una planificació de futur

per Alba Cartanyà, 19 de maig de 2021 a les 13:07 |
Una imatge de la roda de premsa | Ajuntament de Reus
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus inicia l'elaboració del Pla Local d'Educació, que ha de permetre realitzar una "diagnosi" de la situació actual de l'educació a la ciutat i així poder planificar accions en un futur.

En la roda de premsa de presentació, el regidor d'Educació, Daniel Recasens, ha ressaltat la necessitat de concebre el concepte "educació" com un àmbit més extens, "que va més enllà de l'escolarització".

Recasens ha avançat que el pla tindrà en compte la participació "extensa" de persones i entitats de la ciutat i que el procés es podrà seguir a través del portal Reus Participa. A més a més, s'impulsaran tallers i una enquesta per poder fer la "radiografia" del context actual i plantejar les línies a seguir. 

Educació 'a temps complet' 

L'elaboració del Pla va estretament lligada amb la transformació del Consell Escolar Municipal en un Consell Educatiu de Ciutat, per tal que esdevingui un òrgan de participació que inclogui els elements actius educatius de la ciutat, més enllà dels centres escolars.

El regidor ha expressat que l'educació s'entén també al llarg de la vida, una educació "a temps complet", ja que aprenem en tots els espais de la vida quotidiana i ho fem en tots els moments de la nostra vida. Cal, per tant, "allunyar-nos del concepte restrictiu de l'educació reduïda a infants i joves i relacionada només amb els centres educatius".

Aquesta mirada àmplia ve recollida en diverses actuacions del Pla d'Acció Municipal, ha explicat Recasens, així com el mateix impuls de la creació del Pla Local d'Educació. La base de l'elaboració del Pla tindrà en compte una participació àmplia del teixit educatiu de la ciutat: centres educatius, famílies, alumnat, entitats de lleure educatiu, empreses de serveis educatius, diversos departaments municipals, etc.

Accions concretes 

Una de les accions previstes és l'elaboració d'una enquesta que servirà de recollida d'informació. Hi podrà dir la seva qualsevol ciutadà de 14 anys o més i estarà obert tant a persones empadronades a Reus com fora de la ciutat, però que desitgin participar-hi per tenir altres vinculacions amb el municipi.

També s'organitzaran diferents tallers participatius tant per elaborar la diagnosi, com per fer el pla d'acció. Això permetrà detallar les necessitats detectades i també determinar les accions a fer a partir de les aportacions rebudes.

Cinc fases

El procés d'elaboració del pla s'estructura en cinc fases, des de la recollida d'informació, comunicació i difusió del procés de participació, que és la fase inicial actual, a les fases de deliberació, debat i recollida d'aportacions; la de retorn dels resultats; la d'avaluació del procés de participació i, finalment, la de seguiment de l'execució dels resultats.

Hi haurà un grup impulsor, encapçalat pel mateix regidor d'Educació, Daniel Recasens, que estarà format per diferents representants de la mateixa regidoria; del teixit escolar, tant de les llars d'infants, com de primària i secundària (ja sigui d'escoles públiques com de concertades), però també per altres representants d'altres sectors: famílies d'alumnes, coordinadora d'Esplais i Escoltes de la Ciutat o altres tècnics d'altres departaments de l'Ajuntament, com Joventut o Participació.

Finalment, també hi haurà una comissió de seguiment que serà vigent durant tot el procés de participació i vetllarà per la seva transparència. El formaran el regidor i dues persones més de la regidoria, dos representants d'entitats, dos representants de la ciutadania i un representant del Consell Escolar Municipal.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: