1 de 10

Medi Ambient posa en marxa un pla de millora de la recollida comercial de residus

per Reusdigital.cat, Reus | 18 de maig de 2021 a les 16:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La regidoria de Medi Ambient ha engegat recentment, amb les primeres visites a grans establiments del sector de la distribució alimentària, una campanya de millora de la recollida selectiva de residus en base a la recollida comercial. Amb la posada en marxa d’un pla que preveu, en un màxim d’11 mesos, visitar més de 700 establiments de l’àmbit de la distribució alimentària, l’atenció sanitària, la restauració i els centres d’ensenyament de la ciutat es preveu incrementar en un 50% les dades de recollida selectiva al sector comercial.

La campanya s’ha planificat en quatre fases, en funció de l’activitat econòmica. Així, en la primera fase, que ja està en marxa i es preveu pels propers tres mesos, es visitaran els supermercats, hipermercats i autoserveis. La segona fase inclou als centres hospitalaris, de consulta i assistència mèdica. La tercera fase, inclou establiments de restauració i, finalment, la quarta fase és la relativa als centres educatius. Les visites s’han planificat començant per aquells establiments què, per la seva grandària, tenen més potencial de millora en la recollida selectiva.

En aquestes visites, es fa una enquesta prèvia per conèixer el punt de partida per implementar una millora en els índexs de recollida selectiva. També s’informa als establiments del servei de recollida comercial de l’Ajuntament, ja que hi ha comerços, sobretot els més petits, que no utilitzen aquest servei i llencen les escombraries a les illes de contenidors dels veïns. Un cop visitats tots els establiments, i prèvia anàlisi de les dades recopilades, s’oferirà formació de suport a les empreses per a la separació correcta i, en última instància, previ càlcul del seguiment de resultats i de l’estalvi aconseguit, es podria establir una proposta de millora econòmica del servei de recollida comercial per aquells establiments que separin millor.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha explicat aquest dimarts que “en les darreres campanyes de sensibilització ambiental com la Brossa Dins o Jo sumo pels Barris es va detectar un marge de millor important en el reciclatge de residus per part d’establiments i també un cert desconeixement del servei de recollida comercial. Amb aquesta campanya ens adrecem directament a ells i els encoratgem a contribuir a una millora pel medi ambient i també de l’estalvi dels costos de tractament de residus”.

En la presentació d’aquesta campanya també ha participat la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, qui ha destacat que “tot i que molts establiments de la ciutat ja realitzen molt bé la separació de residus, aquesta campanya vol sensibilitzar aquells que encara no ho fan tan bé i també proporcionar-los informació útil perquè sempre hi ha marge per a la millora”.

Índex de recollida selectiva

A falta del tancament de dades definitives per part de l'Agència de Residus de Catalunya, l’índex de recollida selectiva a Reus es va situar l’any 2020 en el 33,50%, amb increments "notables" respecte l'any 2019 en la recollida d'envasos (increment del 14,5%), de vidre (increment del 8,7%), de fracció orgànica (increment del 6,4%) i de paper i cartró (increment del 5,2%).

Així mateix, la reducció en la fracció resta va ser del 1,34%. Respecte a l'any passat hi ha un increment del 1% en el percentatge de recollida selectiva. Cal tenir en compte que es tracta d’un any especial, degut a la pandèmia, però si s’analitzen els darrers 5 anys s'ha passat del 23% al 33,5% actual (més de 10 punts percentuals).

"Tot i que la tendència és positiva, encara tenim molt de marge de millora i, per tant, continuem treballant en la conscienciació de la ciutadania amb campanyes com aquesta, a peu de carrer i també a les xarxes socials”, ha conclòs Rubio.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: