1 de 10
DIGUES LA TEVA

Lamentem la política de cura dels arbres a la ciutat de Reus

per Gepec-EdC, Reus | 18 de maig de 2021 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les darreres setmanes hem pogut observar la tala de diversos arbres madurs a la riera Miró i a la plaça del Víctor sense que els serveis de l'Ajuntament de Reus hagin donat cap explicació al respecte. Des del GEPEC-EdC critiquem la visió utilitarista de la natura dins la ciutat i volem deixar clara la nostra posició al respecte.

Els elements naturals, i especialment els arbres madurs, tenen no tan sols un ús ornamental sinó que realitzen també una funció ecològica amb impacte positiu en la salut tant física com mental de la ciutadania. No hem d'oblidar que Reus té un dèficit de zones verdes i per tant anem especialment curts en aquest camp. Tanmateix, volem expressar la nostra preocupació pel recent anunci de convertir la petita illa verda de la Plaça Compte de Reus en una rotonda, la qual cosa privarà als reusencs i reusenques d'un punt més on estar en contacte amb l'escassa natura de la ciutat.

Els arbres amb podes espaiades i curoses acaben esdevenint més forts i més resistents a les plagues d'insectes i fongs, el que suposa una menor necessitat d'aplicació de fitosanitaris, una millora en la salut del veïnat i un estalvi per a la ciutat. A més les copes frondoses tenen un impacte climàtic al reduir la temperatura als carrers i als seus edificis, tot reduint l'efecte d'illa de calor. Això comporta com a segon efecte beneficiós una menor necessitat de climatització a l'estiu i, per tant, una ciutat més sostenible, ja que a més augmenta l'absorció de gasos i partícules contaminants. Finalment, i no per això menys important, els arbres són sostenidors de biodiversitat.

En aquest camp juguen dos papers fonamentals, proveir d'alimentació a d'altres espècies i donar aixopluc per a la nidificació d'aus urbanes, moltes d'elles en regressió. Per tant demanem que, tal i com ja es fa en altres ciutats: Les podes es redueixin a l'eliminació de branques malaltes o mortes, o bé en aquelles que pel seu desenvolupament suposin un risc per teulades, balcons o façanes; que els equips de poda vagin acompanyats per un tècnic que determini quines branques cal tallar, reduint així el risc de podes indiscriminades; i que es respecti el període de nidificació dels ocells urbans, assegurant-nos que disposaran de la protecció de la frondositat pels desenvolupament dels polls.

GEPEC-EdC.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: