1 de 10
Energia

La central nuclear Vandellòs II inicia la 24a recàrrega de combustible

El pressupost és de 20 milions d'euros i durant aquest nou cicle de 18 mesos hi haurà uns 900 treballadors més

La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava | ACN
per ReusDigital, 15 de maig de 2021 a les 19:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La central nuclear Vandellòs II ha començat la 24a recàrrega de combustible amb la desconnexió de la xarxa elèctrica a les 00.00 hores de la matinada d'aquest dissabte per, d'aquesta manera, preparar la planta per començar un nou cicle de generació de 18 mesos. A més de l'equip de professionals de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) i d'empreses auxiliars, durant aquest període de parada s'hi afegeixen uns 900 treballadors de diferents perfils i especialitats, procedents d'una seixantena d'empreses especialitzades. El projecte, que preveu executar unes 8.500 ordres de treball, contempla 30 modificacions de disseny de millora i la renovació de 60 elements combustibles. El pressupost de la recàrrega és de 20,2 milions d'euros.

Durant les primeres hores del projecte, la planta està en fase de refredament fins a aconseguir que la temperatura de l'aigua del circuit primari baixi de 350 a 60 graus centígrads. Un cop fet això, serà quan es donarà entrada als equips i s'omplirà d'aigua la cavitat del reactor per procedir a l'extracció de tot el combustible del nucli cap a la piscina per portar a terme la renovació de 60 dels 157 elements amb què opera la central.

Així, durant aquestes setmanes l'equip humà executarà unes 8.500 ordres de treball, de les quals prop del 90% corresponen a actuacions de manteniment, la majoria preventiu. També estan planificades 30 modificacions de disseny i altres activitats de millorar de la instal·lació que només poden realitzar-se quan la central està parada.

Entre les actuacions rellevants d'aquesta 24a recàrrega de combustible, destaca la que es farà al circuit primari amb la inspecció visual i remota amb equip submarí de les superfícies del vas, la inspecció d'altres components del reactor mitjançant diferents equips i tècniques, i la millora dels connectors i el cablejat dels termoaparells que vigilen la temperatura a l'interior del nucli. Així mateix, també es faran proves funcionals de la grua que manipula el combustible en la contenció, es realitzarà la inspecció d'un dels generadors de vapor i se substituiran les tres vàlvules de seguretat del pressionador. Una altra activitat destacada en aquest àmbit, serà l'escanejat digital de l'edifici de contenció amb l'objectiu de disposar d'una copia digitalitzada completa de l'edifici per a facilitar tasques de disseny, preparació de treballs i formació.

Per la seva banda, al circuit secundari es procedirà, entre altres, a la inspecció de les parts dels generadors de vapor que pertanyen a aquest circuit, a la revisió completa de l'alternador principal, a la verificació de l'alineament turbina-alternador i a la inspecció dels re-escalfadors separadors d'humitat (MSR), que van ser substituïts en la passada recàrrega a finals de 2019.

Altres treballs significatius seran la substitució de dos motors del generador dièsel A, la revisió completa dels dos motors del generador dièsel B i la diagnosi ¡un total de 39 vàlvules motoritzades i 11 vàlvules pneumàtiques.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: