1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

El mestre de Mont-roig assassinat pel franquisme

L'Ajuntament dignifica la figura d’Antoni Benaiges, assassinat i les restes del qual es van abocar a una fossa comuna

El mestre Benaiges, amb la canalla de la seva escola | Cedida
per Reusdigital.cat, 15 de maig de 2021 a les 19:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El ple del passat maig l’Ajuntament de Mont-roig del Camp va aprovar per unanimitat concedir a Antoni Benaiges i Nogués la distinció de Fill Il·lustre de la vila. Amb aquesta distinció, l’Ajuntament vol dignificar la figura d’aquest mestre de la República, nascut al poble, i "recuperar la memòria històrica d’una persona que, com moltes altres, va patir la dura repressió franquista i després va ser silenciat, enterrat i oblidat en una fossa comuna".

De fet, el 2013 l’Ajuntament de Mont-roig del Camp ja va homenatjar Benaiges tot col·locant una placa a la façana de la seva casa natal, al nucli antic de Mont-roig. Ara, un cop aprovada la distinció, l’Ajuntament ha previst una sèrie d’activitats al voltant de la figura del mestre. L'acte de nomenament del mestre Antoni Benaiges i Nogués, com a Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp, serà el divendres, 30 de juliol (a les 7 del vespre, a la plaça de Joan Miró).

Represaliat pel franquisme

Antoni Benaiges va néixer a Mont-roig del Camp el 1903 i es va titular com a mestre a l’Escola Normal de Barcelona el 1929. El 1934, treballava com a mestre a una escola de Vilanova i la Geltrú quan li van comunicar que tenia plaça a l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit llogarret de només 200 habitants a Burgos.

Benaiges era una persona amb idees progressistes, un mestre immers en el context de renovació pedagògica que va propiciar la Segona República. Seguidor de les tècniques del pedagog francès Célestin Freinet, va fer grans esforços per aplicar aquesta metodologia a l’escola de Bañuelos. Es tractava d’un sistema que tenia com a principi bàsic que l’infant aprengués a partir dels seus propis interessos. I l’eina cabdal per aplicar aquesta filosofia era la impremta.

Per això, Benaiges va comprar una impremta amb els seus propis diners. La seva metodologia avançada i pràctica, i no ensenyar matèries com religió catòlica, van fer sorgir moltes suspicàcies en una societat rural i conservadora, com era la de Bañuelos als anys trenta del segle passat.

El 19 de juliol de 1936, el dia de l'aixecament militar contra el govern de la Segona República, van capturar Antoni Benaiges a Burgos, lloc on la repressió falangista va ser molt crua. El mestre, juntament amb altres persones, va ser detingut el mateix 19 de juliol a Briviesca. A Benaiges, el van torturar brutalment, li van arrencar les dents i el van passejar mig despullat a bord d’un descapotable pels carrerons de Briviesca, per humiliar-lo públicament. 

En una fossa comuna

El dia 25 de juliol del mateix 1936 se’l van endur a La Pedraja amb molts d’altres i els van afusellar a tots per considerar-los enemics del nou règim colpista, posant els cossos en una fossa comuna. L’any 2010, durant els treballs de localització de la fossa comuna de la Pedraja, un veí de la zona va explicar la història del mestre català de l’escola de Bañuelos, que havia estat assassinat, dient que segurament les seves restes estaven en aquella fossa comuna.

Aquesta és la història d’un mestre que, com molts d’altres, va pagar amb la seva vida per les seves idees progressistes, per la seva vocació pedagògica i per la implementació d’uns mètodes educatius avançats al seu temps. Un dels fets memorables d’aquesta història és que els alumnes, que editaven amb la impremta de l'escola uns petits quaderns amb temàtiques com la mar, escriuen com el mestre els havia promès que algun dia els portaria a veure la mar i tot apunta que seria la de casa seva, el de Mont-roig del Camp.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: