Arriba el 25è Trapezi

De dimecres a diumenge, una trentena de companyies ofereixen espectacles en diversos indrets de Reus

per Reusdigital.cat, Reus | 11 de maig de 2021 a les 08:36 |
'Desdèmona', d’Alba Sarraute i les Ofèlies, és un dels plats forts del Trapezi 2021 | Trapezi
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La 25a edició de la fira Trapezi arribarà el proper maig convertint novament la ciutat de Reus en l’epicentre del món del circ. L'esdeveniment es tornarà a retrobar amb el públic entre el 12 i el 16 de maig després d’haver hagut de suspendre l’edició del 'Trapezi en Viu' el passat octubre a causa de la pandèmia. Enguany, la cita torna apostant pel talent de casa nostra, amb una programació formada exclusivament per companyies catalanes i de la resta de l'estat.

En aquest sentit, el director artístic del Trapezi, Leandro Mendoza, ha explicat a la presentació d’aquest mati que “volem aprofitar la celebració d’aquest quart de segle del Trapezi per recolzar més que mai al sector professional del circ de casa nostra, les noves creacions i impulsar la creativitat i la connexió amb el públic”. De la mateixa manera, el regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus,  Daniel Recasens, ha indicat al seu torn que “l’Ajuntament del Reus treballa des del compromís per oferir una programació cultural de qualitat durant tot l’any, adaptada a les circumstàncies. En aquest sentit, com no podia ser d’altra manera, enguany tornem a fer de Reus el punt de trobada del Circ a Catalunya, bolcant-nos en la celebració del 25è aniversari del Trapezi”.

Per la seva banda, el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Miquel Curanta, ha volgut posar en valor “el paper com a motor del sector del circ a Catalunya de Trapezi, un mercat estratègic que permet que totes les baules de la cadena de les arts del circ convergeixin amb l‘objectiu comú de fer créixer i consolidar el sector al nostre territori i arreu del món, especialment també a través de les activitats professionals, que coorganitzem amb la nostra marca Catalan Arts. És aquest paper de foment de la producció, d’estímul de l’exhibició i la contractació i d’atracció de públics que possibiliten el compromís del Departament de Cultura amb el Trapezi”.

'El perfecte aparador'

El Trapezi esdevé el perfecte aparador per mostrar el millor talent del circ contemporani actual, amb espais de creació i projecció i trobades que conviden a la reflexió, el debat i el diàleg de la professió entre programadors i artistes. Una fira ja consolidada i reconeguda com la fira per excel·lència dels millors espectacles de circ. En aquest sentit, les jornades professionals repetiran el format híbrid de l’any passat amb xerrades presencials que es podran seguir presencialment i virtual.

El cartell d’aquesta 25a edició ha estat encarregat a Marc Sardà, un il·lustrador de Reus format professionalment en el camp de la il·lustració publicitària. La seva feina més personal gira al voltant de la investigació en el món de les joguines, els objectes enginyosos i les matemàtiques recreatives. La imatge del cartell de la 25a Fira Trapezi mostra un torrent de situacions i objectes abstractes que envaeixen l’espai gràfic, mentre graviten al voltant de l’emblema de la Fira: L’Elefant del Trapezi.

El reusenc ha exposat que "per una part volia transmetre la sensació d'una ciutat envaïda pel circ. Per l’altra, és el reflex d’una sensació prou contemporània, la sensació d’estar contínuament bombarde- jats per conceptes dispars, que reclamen la nostra atenció de manera sorollosa, absurda i constant". Els colors triats són "llaminers, intensos i optimistes. Busquen funcionar com un element catàrtic i volen donar resposta a la necessitat d’alegria", ha precisat.

Enguany, una jornada més

El Trapezi es prepara per celebrar la seva 25a edició amb actuacions presencials, tot complint totes les mesures sanitàries del moment i, per aquest motiu, també s’ha decidit allargar-la en el temps amb un dia més de festival, per tal d’espaiar més les actuacions. Durant cinc dies, l'esdeveniment portarà a Reus més d’una trentena de companyies catalanes i de l'estat per mostrar el talent del millor circ contemporani actual. "La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent", s'ha manifestat des de l'organització.

L’edició d’enguany presentarà diversos nous espectacles i reestrenes. Enguany, la fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta el segon episodi de l’última producció de la companyia Psirc, 'Després de tot'. Es tracta d’un espectacle concebut com un conjunt de relats traduïts en diversos episodis de diferents formats i suports que seran estrenats en diferents contextos al llarg del 2021 i conclourà l’any 2022 en una gran obra escènica. La investigació i la proposta dramatúrgica de la peça explora el gènere literari de les sagues i es planteja com una epopeia sobre la quotidianitat d’existències concebudes des del marge en un espai/temps actual on la vida es replanteja a diari. En aquest sentit, cada episodi és concebut com un 'spin-off' no consecutiu que excava en l’interior de cada personatge de la saga per explorar la seva dimensió tràgica i mitològica.

Psirc interpretarà, doncs, 'Episodi 1: Any 2020 ( any 0). De quan Zeus es va fer vegà' i estrenarà l''Episodi 2: Any 2023 ( any 3 d.T). De quan Alexa va comprar la seva roba a Humana'.

Circ i Shakespeare

Un altre dels plats forts serà l’espectacle 'Desdèmona', d’Alba Sarraute i les Ofèlies, una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Camaleònica Produccions que presenta una reformulació en clau femenina del clàssic Shakespearià 'Otel·lo' a través del cos, la música i, especialment les tècniques de circ. Es tracta d’un espectacle de gran format, adaptat i dirigit per la catalana Alba Sarraute. En aquest sentit, 'Desdèmona' "esdevé una nova mostra del talent multidisciplinari de la 'clown', actriu, intèrpret musical i acròbata catalana, amb una llarga trajectòria", s'ha destacat des de la fira.

La 25a edició del Trapezi també serà escenari de dues estrenes de nivell en l’àmbit del circ català. En primer lloc, el pallasso Leandre presentarà el seu nou espectacle 'Fly Me to the Moon', amb Laura Miralbés, per portar un tàndem de bicicleta per a dues persones i interpretar un viatge possible de dos pallassos cap a la lluna. A banda, els mítics Los Galindos estrenaran 'Mort de Riure', un espectacle on tres pallassos s’enfronten a un gir inesperat i fugint de la justícia buscaran complicitat amb el públic i fer que tothom s’arrisqui a morir de riure.

D’entre les companyies estatals, el Trapezi d’enguany comptarà la companyia Nueveuno, que presentaran el seu nou espectacle 'Suspensión', amb coreografies espectaculars de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia. 'Suspensión' és la segona creació de la companyia madrilenya, després de l’exitosa trajectòria de la seva primera estrena, 'Sinergia 3.0'. El Trapezi, també celebrarà el seu quart de segle amb rock n' roll, ja que de la mà de la companyia Rolabola, que presentarà l’espectale 'Rock Cirk', circ i aquest estil musical es fusionaran en un espectacle que es desenvolupa amb un llenguatge corporal, expressiu i musical, ple d’humor, on la sorpresa i el risc ens mantindran captivats en tot moment.

D’altra banda, un altre espectacle d’allò més dinàmic és 'Áureo', de la companyia Uparte, un col·lectiu d’acrobàcies d’alt nivell tècnic en un espai en el qual les relacions entre objectes i persones van ser calculades amb precisió i argument. La clausura d’aquesta 25a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la companyia Pistacatro i la seva 'Orquestra de malabares', un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Peces audiovisuals i premis

Enguany, també es repetirà el format audiovisual amb memòries poètiques de 2020, peces audiovisuals que acosten els processos creatius dels artistes i les companyies al públic general amb la voluntat de difondre el circ des d’una nova perspectiva. Es tracta d’un format iniciat fruit de la reformulació del Trapezi per la pandèmia i que "va tenir molt bona rebuda tant per part dels artistes, com programadors i públic general", s'ha fet constar des de l'organització. En aquest sentit, s'aposta per mantenir aquesta iniciativa "amb la voluntat de repetir-la en futures edicions".

Enguany, per celebrar els 25 anys, el Trapezi, conjuntament amb l’Institut Municipal Reus Cultura, ha impulsat una nova activitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar als 'Premis Trapezi Peces Audiovisuals', amb la voluntat d’incentivar la producció de noves narratives de circ en aquest format a través de peces originals de petit format, d’entre 4 i 10 minuts. La convocatòria es va tancar el passat 30 d'abril. La finalitat dels premis "és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual", segons s'ha explicat. Els premis comptaran amb dues categories: 'Experiències de Circ' i 'L’Art del Circ'. El veredicte es farà públic durant la celebració de la fira, tot assignant un guanyador a cada categoria, i que s’emportarà una dotació econòmica de 2.000 euros.

Les Jornades Trapezi Pro Catalan Arts

Com cada any, també s'organitza un punt de trobada del sector per tal d'afavorir vincles i complicitats entre professionals i entitats del món del circ, promoure el treball artístic, presentar creacions actuals i proposar possibles col·laboracions. D'aquesta manera, en el marc de l'Àrea Professional s'han organitzat diverses sessions com ara l'espai "Fora de pista" que acollirà converses que es produeixen entorn d'un espectacle, o "Més enllà dels límits del cos", un debat sobre el pas del temps i com aquest es reflecteix en el cos de l'artista de circ.

Les jornades professionals "Trapezi Pro Catalan Arts" es desenvoluparan en format híbrid durant el 12 i el 13 de maig. Les activitats presencials es duran a terme a Can Massó, seran d'aforament reduït i requereixen inscripció prèvia a través del web. Aquestes es podran visualitzar també en directe per internet i, per altra banda, també hi haurà activitats únicament en format visual.

Trobareu més informació del 25è Trapezi al web de l'esdeveniment. També us podeu descarregar la graella amb tots els espectacles al peu d'aquesta pàgina.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: