Patrimoni

Obres per 'preservar i documentar' les restes de la torre de l’Illot del Torn, a l'Hospitalet

Els treballs han començat a finals d'abril | Cedida
per Reusdigital.cat, 9 de maig de 2021 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A finals d’aquest mes d’abril s’han iniciat les obres de consolidació de les restes de la torre de l’illot del Torn de l’Hospitalet de l’Infant, que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va adjudicar a l’empresa Rècop_Restauracions Arquitectòniques SL pel preu de 32.500 euros, aproximadament. Amb aquesta actuació, que inclou treballs arqueològics i de consolidació de les restes d’aquesta torre de defensa circular, que data del segle XVI, el consistori pretén "continuar preservant el patrimoni històric i arquitectònic del municipi", segons ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz.

Defensa contra els pirates

Segons les referències històriques, la torre del Torn fou edificada a la platja que duu el mateix nom pels Ducs de Cardona al segle XVI, tot i que no se’n té constància documental fins al 1678, i va ser destruïda pels anglesos el 17 de juny de 1813. Es tractava d’una fortificació de defensa contra els atacs de la pirateria berber, habituals i constants al llarg dels segle XVI i XVII a les costes catalanes.

Malgrat l’important grau de destrucció en què es troba, encara pot observar-se i interpretar-se la seva configuració perimetral i interior. És un edifici de planta circular, amb mur perimetral d’1,5 metres d’amplada construït amb maçoneria de pedra irregular i morter de calç; se’n conserva una alçada mitjana de 2 metres. El mur perimetral circular defineix una superfície interior de 60 m2. S’hi accedia a través d’una escala situada al costat nord-oest de l’illot, de la qual se’n conserven encara els quatre graons superiors.

A l’interior, hi ha les restes de sis murs radials, d’uns 80 centímetres de gruix, que conflueixen cap al centre de la torre, i tenien funcions estructurals, per garantir la pervivència de la torre en cas d’atac. A la part central es configura un petit pati o estança que probablement permetia l’accés a una terrassa superior. De la torre se’n preserva actualment una petita part dels murs perimetrals, amb una alçada mitjana de 2 metres i els murs interiors d’uns 0,5 metres d’alçada.

Se suposa que després de la seva destrucció, el 1813, es produí un lent però progressiu procés d’enrunament, potser afavorit també per les marees, fins arribar a la pràctica desaparició. Tal com es preveu en el projecte redactat pel despatx d’arquitectes Figuerola-Gavaldà-Romera Arquitectes SLP, l’objectiu de la intervenció que s’hi està fent ara és consolidar i conservar les restes de la torre de guaita de l’Illot del Torn i documentar al màxim aquestes restes amb una investigació arqueològica.

Dos mesos de treballs

No es faran reconstruccions més enllà de la consolidació i de les mesures per impedir que l’aigua s’escoli a la superfície interior dels murs. Amb aquests treballs, que tenen un termini d’execució de dos mesos, no es pretén dotar d’accessibilitat a la torre, que disposa de protecció de Bé Cultural d’Interès Nacional, BCIN-Monument Històric.

Per donar a conèixer aquest monument, s’instal·larà a peu de l’Illot un faristol explicatiu, per contextualitzar-lo. Atesa l’especificitat del bé a intervenir i el seu emplaçament, l’Ajuntament ha hagut de trametre el projecte a diverses administracions sectorials afectades per motiu de les seves respectives competències: el Servei de Costes de l'Estat a Catalunya, Servei Provincial de Costes, del Ministerio de Fomento; el Servei de Gestió del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; i els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: