La Vilella Baixa redueix la contaminació lumínica per preservar el cel nocturn

Llauradó ha visitat la Vilella Baixa | Dipta.cat
per Reusdigital.cat, La Vilella Baixa | 7 de maig de 2021 a les 21:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Vilella Baixa és, a hores d'ara, un municipi més respectuós amb el paisatge gràcies a l'adaptació del sistema d'enllumenat públic que s'hi està efectuant amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dijous el nou sistema de lluminàries que permetrà reduir la contaminació lumínica i preservar el cel nocturn en aquesta zona del Priorat. En concret, l'actuació permetrà reduir el consum d'energia al municipi en un 60% anual.

El municipi de la Vilella Baixa està inclòs per la Generalitat de Catalunya en la Zona d'especial protecció de la qualitat acústica i lumínica del Parc Natural de la Serra de Montsant, juntament amb 12 municipis més de la comarca del Priorat, tots ells compten amb el suport de la Diputació de Tarragona per a dur a terme les corresponents renovacions en matèria d'eficiència energètica. De fet, la institució ofereix suport a tota la comarca del Priorat a través de diferents programes. Albarca, la Bisbal de Falset, Cabacés, Escaladei, la Figuera, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Poboleda, Pradell de la Teixeta, Siurana, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa són les poblacions on ja és visible aquesta col·laboració.

El Parc Natural de la Serra de Montsant va ser el primer espai de Catalunya que va rebre, l'any 2019, la doble certificació de protecció de la qualitat lumínica i acústica del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Menys contaminació i més estalvi

El projecte d'adequació de l'enllumenat públic a la Vilella Baixa consisteix en la instal·lació de lluminàries més eficients que permetran reduir el consum d'energia en un 60 % anual (suposarà un estalvi de 49.374 Kwh a l'any), fet que implicarà un estalvi econòmic de 7.406 euros anuals i la disminució de les emissions de CO₂ (35.200Kg de CO₂ equivalents a 4 vegades l'ús energètic d'una llar durant un any). L'actuació es durà a terme en dues fases, ara ha finalitzat la primera i es preveu que la segona estigui enllestida al desembre. Les obres compten amb el suport econòmic, jurídic i tècnic de la Diputació de Tarragona. En concret, la institució hi ha destinat 14.485 euros procedents dels ajuts per als Plans d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC).

La reforma del local social de la Vilella Baixa

Acompanyada de l'alcalde de la població, Daniel Siuraneta, Llauradó també ha visitat a la Vilella Baixa el resultat de diverses obres efectuades amb l'aportació del Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació. La reforma del local social o l'arranjament de les escales d'accés al carrer Nou del Priorat són només algunes de les accions que han millorat la seguretat i la comoditat dels veïns i veïnes del municipi. Accions que, en el seu conjunt, han representat a la Diputació una inversió de prop de 120.000 euros.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: