Els 'Jedis' del pa bo artesà del carrer de les Galanes

Salvador López i Marta Castro són al capdavant d'un negoci de més de dues dècades de trajectòria

per ReusDigital, 7 de maig de 2021 a les 09:25 |
Salvador López i Marta Castro, els 'Jedis' dels flequers, duen el Forn Pa Bo | Reusdigital.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Salvador López i Marta Castro són els propietaris del Forn Pa Bo del carrer de les Galanes de Reus. El nom és més que una declaració d'intencions. Es concreta des de fa 21 anys, dia a dia, amb la qualitat del producte que serveixen, fruit de la unió de dues experiències personals dispars. L'adolescència de Salvador està vinculada com aprenent a l'experiència professional de Miquel Caelles, per passar posteriorment al Forn Cabré, on va ser prop de 14 anys. "Jo era més de tocar pastisseria", admet.

"Va ser en el moment que vam agafar aquest local que vaig començar a fer de forner", afegeix. És a dir, iniciar la jornada laboral a les 2 de la matinada, arribar a casa tot just per dinar en família i anar-se'n a dormir a les 4 de la tarda. En canvi, Marta prové d'un altre món, el de la perruqueria, i es va saber reconvertir després de 20 anys de professió en mestressa d'una empresa on hi treballen tres persones al forn i dues més a la botiga. "La vida dona tombs", admet.

"Fem molts pans especials", explica Marta, "tant d'espelta com de moresc i sense gluten així com pans de motlle de tot allò que s'ha posat de moda ara, com de quinoa. De fet, tenim un perfil de client que busca productes relacionats amb intoleràncies o en dietes veganes", apunta. La gent els busca "per la qualitat", afirma, malgrat reconèixer que aquesta aposta "deixa poc marge. És més amor que no pas una altra cosa. El producte que fem és artesà, no una producció massiva com poden ser les de les panificadores. Llavors s'ha d'arribar a entendre el sobrecost que pot tenir", precisa.

Aquest és, de fet, un dels cavalls de batalla del Gremi de Forners en tot l'àmbit català, per mitjà de la configuració "d'un grup que anomena els 'Jedis' (referència directa als personatges de La Guerra de les Galàxies). Es tracta de fer pressió per aconseguir, per exemple, el reconeixement de la marca de producte artesà. És a dir, tu pastes, fermentes, cous... l'elaboració des del moment zero, i sense congelar, una cosa que cal aclarir. Està clar que els quatre forners que quedem no podem competir en preu, per tant hem de competir en qualitat. I que se'ns reconegui", afirma, mentre el Salvador aprofita per lamentar la "vergonya i la insalubritat" dels pans que es venen a les gasolineres. La parella, en tot cas, conserva la Força suficient com fer front a l'imperi del tot a 100.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: