1 de 10

La desaparició d'Enrique Martínez a la Mussara

El cas ha tornat a despertar l'interès de mitjans estatals abans del 30è aniversari dels fets

Programes de televisió d'àmbit estatal han recuperat el cas d'Enrique Martínez, qui va desaparèixer a La Mussara farà 30 anys | Reusdigital.cat
per Marc Busquets, 3 de maig de 2021 a les 20:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Serà a l'octubre quan es compleixin 30 anys de la desaparició, a la Mussara, d'Enrique Martínez Ortiz. El seu cas, encara sense resoldre, ha tornat a despertar l'interès d'alguns mitjans de comunicació d'àmbit estatal, tot vinculant-lo al suposat misteri que envolta el poble abandonat. De fet, el cèlebre Iker Jiménez va recuperar-ne la història, el passat diumenge, al programa 'Cuarto milenio', per apuntar a tot tipus de "llegendes" sobre els fets. 

Més enllà del tractament informatiu de l'anomenat periodisme del misteri, la desaparició de Martínez a la Mussara, la tardor de 1991, és recordada per com es va produir i perquè la investigació posterior no en va poder esclarir els motius. Segons les amistats del desaparegut, un andalús a la trentena que vivia a Camp Clar, la colla havia sortit a la muntanya per anar a buscar bolets. Segons les cròniques dels rotatius de l'època, els integrants del grup anaven a la seva i de tant a tant es comunicaven verbalment per saber la posició de cadascun d'ells. 

De cop, però, Martínez va deixar de respondre. Sempre segons el que es va recollir als mitjans, els seus acompanyants van trobar el cistell d'aquest, però d'ell no hi havia cap rastre. A posteriori, quan van tornar on havien estacionat els cotxes, hi havia el del seu amic, amb la medicació que es prenia i els seus documents. Al dispositiu de recerca de l'andalús hi van prendre part, sense èxit, efectius de la Guàrdia civil i de l'exèrcit, així com voluntaris i veïns. Sis més tard de la desaparició el van deixar de buscar. 

El que hauria alimentat el to de determinades informacions dels mitjans o programes especialitzats en allò paranormal es va produir uns mesos més tard, el gener de 1992, quan un dels de la colla del desaparegut va declarar als jutjats que en una nova acció de recerca, duta a terme pel seu compte unes hores abans a La Mussara, van sentir sorolls que venien de l'església del poble. S'hi van acostar i hi van detectar "set figures vestides amb túniques que, de cop i volta, van desaparèixer", segons s'explica al relat de 'Cuarto milenio'. 

L'emissió de l'espai de Jiménez en què es va tornar a tractar el cas de Martínez no ha complagut l'Ajuntament de Vilaplana. Temps enrere, des del consistori ja es va explicar al Grup de diaris digitals del Camp de Tarragona (GDDCT, del qual forma part Reusdigital.cat) que es deneguen les peticions per gravar a La Mussara quan la finalitat és, precisament, la d'abordar el suposat tarannà misteriós de la vila. No obstant això, tan sols fer un ràpid coll d'ull a la xarxa per trobar-hi infinitat d'audiovisuals, de particulars o no, en què hi apareix el poble abandonat i s'hi aborden els suposats fets inexplicables que hi haurien passat. Per tant, s'hi hi han anat a enregistrar imatges ha estat sense el vistiplau del consistori. 

Pel que fa al cas de Martínez, la manca d'indicis al lloc dels fets en va dificultar la posterior investigació. Es van contemplar dues possibilitats: la desaparició voluntària (que la família mai va compartir) o un accident, potser per una caiguda. Aquesta última opció, si bé no del tot descartable, és poc probable segons alguns veïns de la zona. Després de tot, La Mussara és un indret molt freqüentat per excursionistes i amants de la natura, i mai es va trobar el cos. A banda, el desaparegut coneixia molt bé l'entorn. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: