ARQUITECTURA

El poblat Hifrensa

El va planejar el racionalista Antoni Bonet Castellana a finals dels 60, per als treballadors de Vandellòs I

Una imatge del poblat Hifrensa | Marc Busquets
per Marc Busquets, Reus | 18 d'abril de 2021 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aquest diumenge, des de Reusdigital.cat us proposem una visita al poblat Hifrensa, al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Mostra funcional de l'arquitectura, el va planejar el racionalista Antoni Bonet Castellana a finals dels 60. El complex residencial, adreçat als treballadors de Vandellòs I (precisament gestionada per la societat Hifrensa), es va inaugurar el 1975 tot adaptant el projecte a les condicions del terreny (cal destacar el barranc de la Porrassa) i al seu paisatge. Ponts i passeres de formigó, a banda, van permetre la diferenciació entre els espais dels vianants i dels vehicles. Tot plegat conforma un conjunt excepcional, una de les últimes colònies industrials del país i una de les obres més significatives de la trajectòria de l'arquitecte a casa nostra. 

Bonet Castellana (1913-1989) es va formar a la seva Barcelona natal i a París, entre altres. La seva projecció el va dur a l'Argentina i a l'Uruguai, posem per cas, si bé és per algunes de les seves obres a la ciutat comtal que se'l considera una figura rellevant. Un exemple és la Torre Cervantes, construïda entre 1965 i 1966 i concebuda per a famílies benestants; igualment destacable és la Torre Urquinanona, a la plaça homònima, de 22 plantes i 70 metres d'alçada. Segons l''Inventari del patrimoni arquitectònic' de la Direcció general del patrimoni cultural de la Generalitat, la seva observació permet la detecció d'influències d'estils americans: "és un edifici d'una marcada verticalitat, potenciada per uns prismes asimètrics que en segueixen el perfil de l'edifici", s'hi fa constar. 

Si ens centrem novament en el poblat, i tal i com recull Maurici Pla a 'Catalunya: guia d'arquitectura moderna, 1880-2007', el complex tenia l'objectiu de facilitar "una vida individual i col·lectiva" als seus habitants, els tècnics de la central i les seves respectives famílies. Per assolir-lo, es van projectar un conjunt d'edificis i de places. D'aquesta manera, a l’àrea central hi ha quatre blocs: una residència per a treballadors solters, un club, una escola amb una llar d’infants i un supermercat. Al sector nord, a banda, una altra àrea es va plantejar 280 habitatges i un espai col·lectiu.

La trama per a vianants, precisa Pla, és formada per dues places unides per un ampli passeig, i queda complementada per uns camins secundaris que enllacen racionalment totes les zones. A l’entrada hi ha el pavelló dels vigilants, la centraleta i l'estació meteorològica, tots per una cúpula recoberta de trencadís ceràmic. Podreu trobar més informació del poblat Hifrensa i del seu pare al web del Petit museu escola Àster Bonet Castellana. Actualment, es pot visitar tot sol·licitant cita prèvia a cultura@vandellos-hospitalet.cat (mínim de cinc i màxim de 10 persones). No obstant això, la regidoria de Cultura i Patrimoni té previst programar visites guiades per aquest estiu.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: