1 de 10
COSTUMS

El teatre nadalenc de carrer

A Reus s'hi duia a terme, a mitjan del segle XIX, el "Ball del naixement" per recrear la narració evangèlica del naixement de Jesús

Fotografia d'un grup de nens que representen una obra teatral de Nadal, el 1910 | CIMIR /Arxiu Històric de l’Agrupació Fotogràfica de Reus
per M.B., Reus | 25 de desembre de 2022 a les 01:00 |

Superat el pitjor de la pandèmia, que va alterar la normal celebració de les Festes, hem anat recuperant gradualment la normalitat de temps enrere. Els àpats, els costums i les tradicions. És el cas és d'un dels clàssics nadalencs a casa nostra, com són les peces teatrals que es representen als carrers i places d'arreu, també a la nostra ciutat, des de fa dècades. Els anys 2020 i 2021, o bé es van haver de cancel·lar, o reformular. Ara, però, les coses tornen a ser com sempre havien estat. 

"El Ball del naixement"Quines tradicions s'han seguit a Reus, quan parlem de les celebracions nadalenques en un escenari? Joan Amades ja va recollir al seu Costumari català de 1952 que a la capital del Baix Camp s'hi duia a terme, a mitjan del segle XIX, l'anomenat Ball del naixement, que recrea la narració evangèlica del naixement de Jesús. Altres, és més, consideren que es tractaria del precedent o la llavors d'Els Pastorets. "Els intèrprets portaven atxes de vent. Venia a ésser una mena de representació dels Pastorets, feta al carrer i d'acord amb el patró típic dels balls de parlaments o de danses dramàtiques. També sortia altres dies de festa del cicle nadalenc", va assenyalar l'expert. 

Com a curiositat, i segons l'etnòleg local Salvador Palomar, és possible que Amades "trobés un text manuscrit d'aquest ball parlat, que no ens ha arribat", i que també constaria d'una tonada. En essència, s'apunta al Ball del naixement com a part d'un conjunt d'altres peces que integraven el teatre festiu de carrer del cicle nadalenc, en el qual s'hi ha de sumar el Ball dels Reis, amb l'adoració al nen Jesús, o el Ball dels innocents, que se centrava més aviat en el paper d'Herodes i la seva obsessió per fer matar la canalla. Pel que fa al primer, tal com recull Palomar, és documentat per Sant Pere i Misericòrdia, el 1850. 

De Reus al Priorat

Del Ball dels innocents, al seu torn, cal subratllar que es va representar a la població de Bellmunt del Priorat fins als primers anys del segle XX. Per tota la informació recopilada per l'estudiós Palomar, es va fer en castellà i va incorporar diferents escenes, des de l'adoració dels pastors a la decisió dels Reis de seguir l'estrella per arribar a Betlem. En definitiva, és una altra mostra de teatre popular de carrer amb un mateix fil narratiu, és a dir, la lluita entre el bé i el mal i la prevalença del primer. 

En una altra línia de representació escènica, cal apuntar que a Reus també s'hi fan, aquests dies, els Retaules Vivents a càrrec del Patronat Foc Nou. S'hi representen diverses escenes rellevants lligades a Nadal, i hi intervenen centenars de persones. 

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: