1 de 10
MÉS RACONS DE REUS

El passeig de Sunyer

L'Estació enològica, la plaça del Nen de les Oques o la Font del Triptòlem són alguns dels atractius de la via

Una imatge del passeig de Sunyer, en direcció a la plaça del Nen de les Oques | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 17 de juliol de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'estiu passat, a Racons de Reus, us vam convidar a redescobrir la història i les curiositats arquitectòniques i patrimonials del passeig de Mata. Aquest diumenge, la proposta de (re)descoberta del patrimoni local se centra en el passeig de Sunyer, per tal destacar-ne les seves particularitats.

Des de la plaça de Joan Rebull i la Font de Triptòlem fins al camí de Riudoms, aquesta via en honor a Narcís Sunyer (un dels promotors del canal de Reus a Salou) es va inaugurar tal i com la coneixem el 1833, en obrir-se un petit tram del passeig de Mata o del Seminari. Amb tot, la urbanització completa no es va enllestir fins a finals del segle XIX. 


Una mostra de l'obra de Caselles


 

Durant l'itinerari sortiran al pas diversos emblemes locals. És el cas de l'Estació enològica, construïda entre 1906 i 1909 per Pere Caselles a partir d'un gran conjunt coronat per una torre d'observació meteorològica. Igualment subratllables són, a l'entorn, el jardí i el pati de l'edifici.
 

L'Estació Enològica Foto: Reus.cat
 

Més amunt encara ens acollirà la plaça del Nen de les Oques, urbanitzada el 1942 amb motiu de la primera Fira de Mostres de la ciutat, l'actual exproReus. La cèlebre escultura és obra de Pere Vidiella i, com a curiositat, cal recordar que el projecte passava per denominar l'indret com la plaça de Pius XII, segons va recollir Ramon Amigó a Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus (Associació d'estudis reusencs, 1988).
 

La plaça del Nen de les Oques, de Reus Foto: Reus.cat


Camí de l'estació de trens deixarem enrere les cruïlles del carrer de Sant Joan, l'avinguda de Prat de la Riba o el camí de l'Aleixar. En aquest punt de la passejada podem desviar-nos per perdre'ns una estona per l'anomenat barri dels Poetes, inicialment un grup de cases unifamiliars que amb el pas dels anys ha evolucionat fins al seu aspecte actual, on aquestes construccions conviuen amb els grans blocs de pisos.


Rebull i el seu homenatge a l'activitat agrícola


 

Val la pena, això sí, anar redescobrint els carrers dedicats, entre altres, a Espronceda, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà o Campoamor.

L'etapa s'acabarà a la ja esmentada plaça de Joan Rebull i la seva Al·legoria al mite de Triptòlem, acabada el 1964 però instal·lada al lloc quatre anys més tard, segons es recull a les Rutes Reus (Ruta 2, de Misericòrdia a Castellvell) és un homenatge a l'activitat agrícola de la ciutat. Si l'observem, hi veurem que la deessa mare Demèter lliura unes espigues de blat a Triptòlem en presència de Persèfones.

Segons la mitologia grega, Demèter va protegir jove Triptòlem i li va encarregar que difongués les arts de l'agricultura arreu del món, amb un carro estirat per dracs voladors. Persèfones simbolitza la llavor que penetra en la terra fins que germina. 
 

La Font del Triptòlem Foto: MBO

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: