1 de 10
BROSSA

Els representants dels treballadors de la brossa volen la «nul·litat» del nou contracte

Asseguren que les dues empreses que s'han presentat al concurs han fet una oferta 'a la baixa'

Imatge d'arxiu d'uns contenidors | ACN
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 16 de novembre de 2020 a les 11:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una setantena de treballadors del servei de recollida de residus a Reus (en mans, actualment de Fomento de construcciones y contratas, FCC) s'han aplegat aquest matí de dilluns a la plaça del Mercadal per demanar la "nul·litat" del contracte que en breu s'ha de resoldre després de convocar-se el concurs corresponent. De fet, els representants dels professionals han avançat que seria "entre aquest proper dimecres i dijous" quan podria conèixer-se quina de les dues empreses que es van presentar (la pròpia FCC i Valoriza) l'ha guanyat. El secretari general de serveis d'UGT, Ángel Martín de Sande, ha fet d'altaveu del "malestar" de la plantilla perquè segons ha dit no s'han tingut en compte les seves "aportacions i demandes" durant tot el procés. 

És més, ha explicat que les dues empreses del concurs han fet una oferta "a la baixa", quantificada en un 5% menys del total del contracte establert (13,7 milions). Per tot plegat, ha apuntat que el plec aprovat "no és suficient" per garantir els drets dels treballadors, i ha assegurat que si el contracte tira endavant com està ara, "ho pagarem tots: els professionals i la ciutadania". El secretari general d'UGT ha instat el govern i la societat licitadora que "seguin i parlin, i revisin" un servei que, de prestar-se segons les noves condicions, "comportarà un pitjor conveni per a nosaltres, més precarietat i més riscos" per a la seguretat dels empleats. 
 

Protesta dels treballadors de la brossa al Mercadal de Reus Foto: MBO

Acompanyat del president del comitè d'empresa, Miguel Pérez, Martín de Sande ha acusat el govern municipal de "mentir" en relació a la resolució del concurs. "Que no ens enganyin. Diuen que dimecres o dijous se sabrà qui l'ha guanyat, però sabem que fa dues o tres setmanes que ja està clar", ha subratllat sense voler aclarir públicament a quina de les dues empreses es referia. "Sabem que ja han escollit, i aquesta societat és temerària", ha disparat. En aquesta línia, Pérez ha argumentat que si bé "seria complex" que ara es torni a demorar el procés si aquest s'anul·lés, "pitjor seria hipotecar la ciutat per un contracte de 10 anys que no és prou bo ni per a nosaltres ni per als veïns". 

'Serem al carrer dia sí, dia també'

En conseqüència, Martín de Sande i Pérez han subratllat que totes dues empreses han presentat ofertes "a la baixa" però que, "si al final surt una de les dues, que és temerària, serem al carrer dia sí, dia també". En aquest sentit, ha avisat que els 226 treballadors del servei "i les seves respectives famílies" duran a terme accions diverses de protesta. Fonts municipals, per part seva, han explicat a Reusdigital.cat que encara s'estan estudiant les ofertes presentades al concurs.

Cal recordar que aquesta ha estat la segona licitació del contracte de recollida de residus a la capital del Baix Camp, perquè la primera va ser impugnada (en alguns punts) per diverses de les empreses que es van presentar al concurs. El cas és que el Tribunal català de contractes del sector públic, el TCCSSP, va tombar els recursos que es van presentar a excepció d'un dels punts, raó per la qual el plec es va haver de modificar i sotmetre de nou a l'aprovació del plenari municipal (el passat juny) abans de licitar-lo un altre cop.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: