1 de 10
MÉS RACONS DE REUS

El passeig de Prim

Es va decidir dedicar-lo al cèlebre general pel centenari del seu naixement, el 1914

Una imatge del passeig de Prim, de Reus | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 24 de juliol de 2022 a les 08:00 |

Si en l'anterior lliurament de la sèrie estiuenca Més racons de Reus us vam convidar a tombar per gaudir del passeig de Sunyer, en aquesta ocasió us proposem un nou recorregut urbà per estirar les cames i, de passada, observar els no pocs detalls que es troben al llarg del camí.

Via important al terme, el passeig de Prim connecta el veïnat amb el centre i el nucli antic en qüestió de minuts i acull, quan la situació és de normalitat, terrases on fer-la petar tot fent el cafè o el mercat de brocanters en cap de setmana. 


Si ens centrem d'entrada en el passeig de Prim, i per establir-ne una breu història, cal subratllar que es va decidir dedicar-lo al cèlebre general pel centenari del seu naixement, el 1914.

Una imatge antiga del passeig de Prim, de Reus, del fons del CIMIR Foto: CIMIR

De fet, es va plantejar una gran celebració de l'efemèride gràcies als fons aconseguits del govern pel diputat Julià Nougués, però com que va esclatar la 'guerra europea' es van suspendre les festes. D'aquesta manera, es va optar per destinar els diners a les obres de prolongació cap al sud del passeig de Sunyer, per enllaçar-lo amb el de Misericòrdia, un any més tard. 

La fàbrica Bertran i l'escorxador

La via va des del camí de Riudoms fins a la Pastoreta. De ser un espai propi de l'extraradi, als anys 60, a partir dels 70 s'hi van edificar molts dels blocs de pisos que encara ara romanen. D'interès és la fàbrica Bertran, al número 5-7, edifici industrial inclòs a l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya.

Va arribar a ser una de les més destacades del país, a començaments del segle XX, i a la guerra civil es va col·lectivitzada per part dels treballadors sota la protecció del Comitè Antifeixista de Reus, com va recollir l'historiador Joan Navais a Una ciutat en ebullició: petites històries de Reus i de més enllà (Centre de Lectura, 2017). Fundada per Francesc Bertran Blanch, s'hi van fer olis i sabons durant dècades. 

A l'entorn hi teniu l'escorxador, d'estil eclèctic i posat en marxa el 1893 (un any després es va construir la sala per matar els porcs). Projecte de Francesc Borràs, el cert és que de les obres se'n va encarregar Pere Caselles. La restauració de fa uns anys, a càrrec de Joan Figuerola i Joan C. Gavaldà, en va respectar les singularitats per convertir-la en l'actual Biblioteca central Xavier Amorós. L'equipament es va posar en funcionament el 2003.

Una imatge d'arxiu de la Biblioteca Central Xavier Amorós, de Reus Foto: Reus.cat

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: