1 de 10
MÉS RACONS DE REUS

El passeig de Misericòrdia

Us guiem en un recorregut per redescobrir la bellesa d'aquesta via

Una imatge del passeig de Misericòrdia, de Reus | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 31 de juliol de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Si en els anteriors articles de la sèrie dels diumenges d'estiu Més racons de Reus us hem convidat a tombar pels passejos de Sunyer i de Prim, en aquest nou lliurament l'itinerari el farem pel passeig de Misericòrdia.

El cap de setmana i l'inici de les vacances del mes d'agost poden ser, per a alguns de vosaltres, una magnífica ocasió per desconnectar tot observant els detalls del paisatge urbà o natural del terme.
 

De la Pastoreta al Santuari


 

D'uns 700 metres de recorregut entre la plaça de la Pastoreta i el Santuari, l'itinerari permet fer diverses parades per gaudir dels seus encants. Si d'entrada era un camí al temple, Andreu de Bofarull és qui va assenyalar que es va convertir en l'actual forma de passeig a finals del segle XVIII. Al seu torn, a Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus, Ramon Amigó hi va exposar que la urbanització del primer tram (fins al barranc de l'Escorial) va començar el 1884. 
 

Una imatge antiga (1909) del passeig de Misericòrdia, extreta del fons del CIMIR Foto: CIMIR


A banda, les construccions més modernes van començar a aparèixer a la dècada dels 70 del segle passat. L'entorn inclou masos de rellevància històrica i patrimonial, com ara el mas del Vilanova o el de Vilella. En el primer cas, la seva construcció se situa al segle XIX, en una mostra eclèctica d'estils.

Ara és la seu del Consorci de normalització lingüística (CNL) de l'àrea de Reus Miquel Ventura, si bé als anys 80 va acollir el parvulari Alel·luia. Els terrenys que l'envoltaven, i que ara acullen els xalets adossats de la zona, n'eren l'ampli pati. 

Precisament el complex actual té diversos racons adients per a la calma. És el cas de la plaça de la Festa Major, o de la rambla que condueix al Pare Manyanet, l'avinguda dels Castellers. Tot deixant l'antiga Sedera enrere, ja amb el gran supermercat de la zona en marxa i consolidat, el viatge guia cap al temple.

Per arribar-hi, abans d'envoltar la plaça, un altre racó per aturar-se és a la font freda. El mural, per cert, on s'hi pot veure un fullet, és obra ceramista Jaume Vilà.
 

Santuari de Misericòrdia Foto: Reus.cat

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: