1 de 10
ART

El món d'Antoni Tàpies gira al Castell de Vila-seca

Una exposició amb gravats proposa el diàleg amb el seu llenguatge artístic

L'exposició repassa la trajectòria de Tàpies | Cedida
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 26 de setembre de 2020 a les 09:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La pandèmia va obligar a ajornar unes setmanes la presentació de l'exposició 'Antoni Tàpies. La resistència del signe'. Ara, la mostra es pot visitar al Castell de Vila-seca, a partir de la complicitat entre el consistori i la Fundació Vila Casas. La selecció permet endinsar-se en l'univers creatiu de l'artista (1923-2012), i proposa un recorregut per la seva trajectòria a partir de desenes de gravats (alguns dels quals, de gran format), l'escultura 'Campana' i sèries temàtiques que interpel·len directament la mirada del públic. L'accés és de franc, si bé cal tramitar-lo prèviament. A banda, es pot gaudir d'una visita guiada que inclou igualment el comentari a la història de l'equipament, adquirit per l'Ajuntament de la localitat del Tarragonès fa més d'una dècada. 

Tot elevant els petits detalls

L'exposició està formada per un conjunt de 62 obres, elaborades al taller de Joan Roma entre els anys 1989 i 1993, i que compten amb la distinció de 'bon à tirer', és a dir, les proves que ja estan llestes per poder ser editades, ja que la mostra presenta gravats de l'artista. És aquesta una via d'expressió prou usada en l'univers creatiu de Tàpies, procliu a elevar els detalls i les petites coses per analitzar-les, desmuntar-les i destacar-les.

El recorregut que proposa l'exposició, de fet, permet que l'atenció se centri precisament en elements que sovint podrien passar desapercebuts i que a les seves mans van prendre una altra rellevància. Després de tot, Tàpies va voler sempre incidir en els altres, és a dir, proposar-los un joc d'interpretacions i reflexions a través del seu art. 

La natura, la condició humana

Pot interpetar-se, en consequència, que un dels objectius de Tàpies va ser el de despertar tot tipus de reaccions i lectures en tot allò que va fer. La condició humana, la natura, la política o el sexe són, entre altres, els motius que desfilen per cadascun dels gravats de 'La resistència del signe'. Interessat en tot allò material i tangible de la manifestació artística, la mostra de Vila-seca assenyala precisament la diferència i l'originalitat de la seva proposta. 

La reivindicació social i els vincles amb la terra (cal destacar les diverses sèries temàtiques que evoquen el lligam amb el Montseny) són els altres referents detectables en l'exposició de Tàpies. Per tot plegat, és l'atenció als detalls i la mirada incisiva de l'artista sobre aquests el que fan de la visita una ocasió única per endinsar-se al seu món i mantenir-hi un ric diàleg. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: