La lectura de Las cartas de Elena Francis: una educación sentimental bajo el franquismo, de la comunicadora Rosario Fontova i del catedràtic Armand Balsebre (Cátedra, 2018), permet l'aproximació a les interioritats d'un cèlebre espai radiofònic amb el qual es pretenien refermar els ideals del règim franquista. A banda, l'obra permet conèixer altres detalls, tals com que la reusenca Rosario Cavallé Estupinyà (1935-2014) va posar veu a la imaginària Elena Francis.
Tractant-se d'un producte que va estar tants anys en antena, aquest es va veure alterat en estructura i continguts. S'hi dedicaven cançons, es llegien passatges de determinades obres o s'esmentaven vides de sants, com a model a seguir. Entre 1947 i 1966, el consultori es va emetre a la sintonia de Ràdio Barcelona. Més endavant es va poder seguir a Radio Peninsular i Radio Intercontinental. Arribada la democràcia, amb més oferta i altres gustos de l'audiència, el programa va desaparèixer definitivament als 80.
Maruja Fernández va ser l'encarregada de donar veu durant més temps a la doctora Francis. María Garriga, però, va ser la primera, i la reusenca Cavallé la segona, tot allargant-se fins a 16 anys la seva aparició al programa. Aquesta va destacar com a actriu de doblatge, i és recordada per haver pres part en produccions de dibuixos animats com la japonesa 20.000 leguas de viajes submarino (1970) o, més tard, al film El emperador y sus locuras (Mark Dindal, 2000) i la seva continuació (Elliot M. Bour, Saul Andrew Blinkoff, 2005). Serà sempre recordada, amb tot, per ser la Sue Ellen de Dallas en la versió doblada al català a TV3. Va posar veu, de manera freqüent, a actrius com Glenn Close i Sofía Loren, entre altres.
Formada a l'Institut del Teatre, la reusenca Cavallé va debutar a la ràdio el 1953, "el millor lloc on poder aprendre", segons va dir i va recollir anys després La Vanguardia. Si bé va fer carrera al doblatge, el cert és que va afirmar que "la millor manera de veure pel·lícules és en versió original".