1 de 10
PATRIMONI

Rere les formes d'Artur Aldomà

Un itinerari per redescobrir les seves escultures a la ciutat

Les Bugaderes, a la plaça de les Basses de Reus | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 25 de juliol de 2020 a les 11:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juliol de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Historietista, dibuixant, pintor i escultor. La trajectòria d'Artur Aldomà (Reus, 1935) ha abraçat amb èxit diverses disciplines artístiques. Si bé als anys 50 i 60 la seva obra es va reflectir al paper, i en diverses publicacions estrangeres, va ser als 70 quan es va centrar en altres camps de la creació, en especial en l'escultura. A la nostra ciutat, hi llueixen diversos dels seus treballs, en un llegat que ha arribat a altres poblacions del país, com Salou o Valls, o fins i tot a Andorra. De fet, se'n compten unes tres-centes, vistes igualment en mostres i exposicions. Enguany, per cert, en fa 30 que es va presentar en societat Les bugaderes. 

Reusencs il·lustres

Seguir la petjada artística d'Aldomà permet, de passada, evocar la grandesa de Reus i dels seus il·lustres. Ocultes en racons que de vegades creuem un cop i un altre sense observar-ne els detalls, amb pressa, algunes de les escultures subratllen fins i tot el caràcter pioner ganxet en determinats àmbits. És el cas de la promotora d'art i galerista Maria Josepa Giner (1940-1992), homenatjada a la plaça de la Patacada; o del pintor Josep Ferré Ravascall (1907-2001), conegut com el príncep de les roses per la seva traça a l'hora de dibuixar-les, i també recordat per la seva mestria quan es tractava d'immortalitzar paisatges d'arreu. La seva estàtua és, precisament, a la plaça que té a Reus al seu nom. 

Cal subratllar la presència de diverses plaques fetes per Aldomà, i distribuïdes en diferents indrets de la ciutat. És el cas de la dedicada a Pere Mata (1811-1877), al passeig homònim, o de la d'homenatge al doctor Francesc Tosquelles (1912-1994), metge i psiquiatre de tarannà progressista (i catalanista) que va atendre soldats al front durant la Guerra civil i que, en un xalet confiscat amb militants del POUM, va desenvolupar les anomenades 'bases de la psicoteràpia infantil i juvenil'. La placa és a la plaça dedicada a Tosquelles, a tocar del parc de Sant Jordi. Un espai, per cert, impregnat també del talent de l'escultor (David i ocell pot veure's a l'accés per la Llibertat). 

Campió d'atletisme a la seva joventut, Aldomà és també l'autor de l'estàtua L'atleta, per al Club natació Reus Ploms; o de la cèlebre Gaudí nen, convertida en una icona turística i que en un parell d'anys arribarà a les seves dues dècades d'existència al carrer de l'Amargura.

Si s'analitza uns segons l'expressió del jove geni, s'hi poden imaginar els grans petits móns en què el futur arquitecte se submergia, tot talent i creativitat. Una qualitat, aquesta, de la qual Aldomà n'ha evidenciat grans dosis en la seva obra urbana a la capital del Baix Camp. 

 

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: