1 de 10
POLÍTICA

El govern desbloqueja al ple la licitació del contracte de la brossa

Un camió de la brossa a Reus | Reus.cat
per Jordi Siré/ Redacció, Reus, Catalunya | 19 de juny de 2020 a les 10:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El plenari de l'Ajuntament ha netejat aquest divendres el camí legal per poder licitar definitivament el nou servei de recollida de brossa de la ciutat. La sentència del Tribunal de Comptes de la Generalitat va desfer el nus que va aturar el procés durant mesos, resolent les dues al·legacions presentades al seu dia al plec inicial de les clàusules administratives i tècniques que havien de regir la convocatòria per part de l'actual contractista del servei, FCC Medio Ambiente, i per una de le empreses que es van presentar al concurs, Fomento Valencia, S.L. La desestimació de la primera i l'estimació parcial de la segona ha obligat a refer els termes dels plecs de la licitació, per introduir de manera sintètica concrecions en diverses qüestions com la de determinar una baixa temerària i els topalls i mínims per alguns dels serveis requerits. CUP i Cs hi han votat en contra, mentre que el PSC s'ha abstingut. 

La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha donat detalls de tot l'històric legal que ha viscut la licitació i ha pormenoritzat els canvis contemplats en el nou plec, entre els quals la possibilitat de poder accedir ara des del consistori a subvencions supramunicipals per adquirir material que podrà ser posat a disposició de l'adjudicatària final. Alhora, el nou plec incrementa el preu a pagar pel servei des del municipi anual (que passa de 13,2 milions d'euros a 13,7 milionns) i l'acumulat en els 10 anys previstos de durada sense dret a pròrroga (de 134 milions a 149 milions).

El punt ha generat consens entre els grups de l'oposició. En el rebuig sense paliatius. La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha reiterat la seva aposta per la internalització final del servei previ pas pont per la gestió pública de Sirusa i ha carregat contra els 2,5 milions d'euros gastats per aquest govern i durant l'actual mandat en les pròrrogues aplicades al contracte. Un diner públic "que ara podria estar a disposició de la ciutadania en despesa social" per fer front als efects de la pandèmia. Llorens ha incidit en la "mala gestió del govern" i l'ha acusat "d'anar amb el lliri a la mà" perquè aventura una nova licitació a favor de Foment "quan tots sabem com actua, rebentant preus per després un cop aconseguida la licitació inflar la facturació dels seus serveis". De fet, ha arribat a exemplicar la seva manera de fer amb "una sèrie excel·lent com 'Los Soprano'".

La portaveu de Ciutadans, Debora García, ha criticat per la seva banda que la nova licitació "no permet augmentar la plantilla" per fer front a una ciutat en expansió, l'existència "d'imports incorrectes" en els plecs que provoquen disparitats per exemple entre els criteris de valoració d'oferta i d'adjudicació definitiva i que les advertències introduïdes per mandat del Tribunal per evitar "baixes temeràries només estiguin reflectides en un dels lots i no en la totalitat. Un fet que podria provocar greus problemes posteriors".

Finalment, el socialista Andreu Martín ha recordat també els diners gastats en les diferents pròrrogues sense descartar-ne un altre de nova fins l'estiu del 2021 (a l'igual que els cupaires), l'estat actual dels vehicles que presten el servei ("es troba en condicions lamentables"), ha preguntat al govern si "no pensa demanar disculpes davant dels treballadors" i ha acabat criticant que "en el contracte més important econòmicament d'aquesta ciutat estem de nou a la línia de sortida. Hem caigut al pou del Joc de l'Oca permanentment".

En la rèplica, Caballero ha negat la major. Rebutjant la municipalització del servei perquè "no és viable per aquest ajuntament" ni per la majoria dels existents al país, ha deixat caure que l'increment de plantilla podria ser una de les millores presentades per les empreses al concurs ("el licitador ho haurà de valorar") i ha contraatacat Martín tot criticant "que parli amb els treballadors de l'empresa adjudicatària d'augments de sous. I això sap que no es pot fer perquè són preus públics i estaríem prevaricant. No generi expectatives que en cap cas la llei permet".

Fonts municipals han expressat, per part seva, que el contracte es fonamenta en els "pilars estratègics" per una gestió "eficient" del servei; per la millora de la qualitat ambiental de la ciutat; i pel compliment del marc legal i pressupostari. En aquest sentit, s'ha explicat que es divideix en quatre lots: serveis de neteja de l'espai públic i serveis de recollida de residus; gestió i manteniment de les deixalleries; gestió, explotació i manteniment de la planta de voluminosos; i integració tecnològica.

L’adjudicació del contracte corresponent al servei de neteja i recollida de residus contempla la subrogació del personal de l’adjudicatari que actualment presta el servei, d’acord al conveni col·lectiu del sector. Quan s’hagi d’incorporar nou personal es donarà preferència a persones amb minusvàlua, la igualtat de gènere i persones amb major dificultat per accedir al mercat de treball. Clàusules socials: Els lots corresponents a la gestió i manteniment de les deixalleries i la planta de voluminosos estan reservats a centres especials d’iniciativa social.

A banda, s'ha indicat que s’incorporaran mesures de sostenibilitat dels serveis per controlar i minimitzar la contaminació ambiental; i s’avaluarà cada any el compliment de les variables ambientals i els requisits de sostenibilitat. I que s’avaluaran el nivells de recollida selectiva. Caballero ha destacat igualment que el contracte estableix "un procés de millora contínua de l’estat de la neteja, amb un control de la qualitat de l’execució del servei; amb variables de control específiques per a cada tractament de neteja i recollida". Ha dit que es preveuen penalitzacions econòmiques "directes i progressives" en funció del nombre de deficiències detectades. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: