'Si són roses, floriran', una creació literària en temps de confinament

per Lena Paüls, 15 d'abril de 2020 a les 13:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

S'acaba de publicar en suport digital el llibre 'Si són roses, floriran', 16 textos de 16 autors inspirats en el quadre homònim de Marc A. Pérez Oliván. Literatura creada en el context de la reclusió forçada per la pandèmia. Poden ser llegits directament en línia, o bé es poden descarregar en format PDF.

En aquest temps de confinament, internet s'ha constituït en l'única finestra lliure oberta a la cultura. Museus, teatres, òperes, auditoris, biblioteques i plataformes de cinema de tot el món hi han obert seu. Pensant en la difusió a la xarxa, en els primers 15 dies, amb la filòloga Fina Masdéu, hem impulsat la creació col·lectiva 'Si són roses, floriran'. Vam fer la proposta a 16 autors i el resultat són 16 textos (microrelats i poemes) plens de vida, amb un ventall de registres des de sensibilitats diferents.

Tot organisme viu acompleix el seu cicle, temps al temps i "si són roses, floriran", ens deia Manuel de Pedrolo en una de les seves novel·les ambientades en la reclosa dictadura. Pérez Olivan recollia d'aquest títol el temps de desassossec en una pintura bellíssima i inquietant. Preníem aquesta obra d'art com a correlat objectiu dels neguits literaris de cada autor confinat al confort de casa, però també cadascú amb la seva circumstància: amb criatures a qui ha calgut distreure, passant el dol per un germà de qui no s'havia pogut acomiadar cap ésser estimat, vivint el dol per la mort de la mare, sentint angoixa per tenir una filla a l'altre hemisferi sense vol previst per tornar a casa, fent teletreball o preparant una classe telemàtica... potser sense espai privat i, malgrat tot, vam respondre a la crida de la creativitat, amb uns textos arrodonits amb els cinc sentits, plens d'interrogants.

I, un cop més, la tecnologia ha estat al servei de la creació, de l'expressió d'emocions intenses i de la difusió de la literatura. A mesura que s'han anat publicant a la xarxa, durant aquests dies estranys i incerts, els textos de Si són roses, floriran han tingut un gran nombre de lectors, de totes les edats. Ara aplegats en un llibre virtual també els diversificarà. A tots, desitgem que en gaudeixin com n'hem gaudit els qui l'hem escrit.

Arxivat a:
Digues la teva
Participació