POLÍTICA

El ple aprova el lloguer dels nous vehicles de lloguer per al servei de la brossa

El govern ha comptat amb el suport de Cs i el rebuig de la CUP; el PSC s'ha abstingut

per Redacció/ M.B., Reus, Catalunya | 3 d'abril de 2020 a les 10:30 |
L'Ajuntament de Reus | Reus.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El govern municipal ha validat, a través d'un decret d'alcaldia, el lloguer de 18 nous vehicles per a la recollida de la brossa. Ha estat durant la sessió plenària de l'Ajuntament, duta a terme aquest divendres i desenvolupada de manera telemàtica per primer cop a la institució.

Un segon acord ha abordat l'actualització dels preus del servei corresponent a l'any 2020, fixats en un import de 10.238.797,13 euros (més IVA). L'equip del batlle, Carles Pellicer, ha comptat amb el suport dels tres regidors de Cs i el rebuig dels tres de la CUP. Cal apuntar que els socialistes havien demanat la votació per separat, que no ha estat possible en tractar-se d'una sessió extraordinària.

L'operació

La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha exposat els detalls dels dos decrets relatius al servei de la brossa. En primer terme, s'ha referit a la "modificació dels termes de la pròrroga del servei, prevista fins a nova adjudicació", per fer possible el lloguer de 18 nous vehicles, tot assenyalant que l'import de l'operació ascendeix als 958.145,76 euros (IVA inclòs). En tot cas, ha dit que els equips s'aniran incorporant "a mesura que siguin necessaris". Posteriorment al ple, i en roda de premsa en línia, Pellicer ha manifestat que ara per ara ja són 10 els vehicles en funcionament i que en els "propers dies" s'hi afegiran els restants. 

Durant el debat plenari, i des de la CUP, la portaveu Marta Llorens ha descrit com "surrealista" que tot plegat s'hagi dut a ple a través de decrets per tal de ratificar-los. "No entenem la manera com s'aborden segons quines coses", ha dit. La cupaire ha criticat la "mala gestió" del servei de la brossa, i que "s'ha anat reculant" en els últims anys pel que fa a la recollida de residus. "Anem en direcció contrària als estàndards europeus", ha assenyalat. Partidària de la internalització del servei, ha reiterat l'estalvi (d'1,3 milions, ha apuntat) que suposaria optar per aquesta via.

Des de Cs, Débora García ha volgut transmetre el seu suport al govern, si bé ha matisat que els 18 vehicles llogats "no són els suficients". "Almenys, però, donem una mica d'oxigen als treballadors perquè la situació era insostenible", ha argumentat. L'espanyolista ha revelat contactes amb el comitè d'empresa de Fomento de construcciones y contratas (FCC), des d'on s'ha apuntat en la mateixa línia.

A les files socialistes, Andreu Martín ha demanat la votació per separat i ha raonat l'abstenció al primer decret (lligat als nous vehicles). En el cas del segon, vinculat a l'actualització dels preus del servei, "ens agradaria que no hi hagués cap sobrecost, però entenem que no hi ha cap altre remei". En un primer moment ha apuntat que el seu partit hi donaria suport. Un cop s'ha detallat que la votació no podia separar-se, ha anunciat l'abstenció en tots dos punts de l'ordre del dia. 

Les queixes dels treballadors

A principis del passat mes de març, els representants dels treballadors de Fomento de construcciones y contratas (FCC), que actualment presta el servei de la brossa, van advertir el consistori del possible inici de protestes si no s'atenien les seves demandes. Entre aquestes, es va destacar que calia renovar el parc de vehicles, ja fos a través del lloguer o de la compra de nous equips.

Dies més tard, Caballero va anunciar el lloguer dels 18 vehicles, si bé va assenyalar que l'operació s'hauria de validar al ple, com ha estat el cas aquest divendres. La regidora es va felicitar pel dictamen del Tribunal català de contractació del servei públic, que va desestimar la gran majoria dels recursos presentats per FCC i una altra empresa contra el plec de condicions del nou contracte de la brossa. 

La maquinària que s'incorporarà a la prestació del servei "a petició dels serveis tècnics municipals", és la següent: cinc recol·lectors de compactadors de càrrega lateral; un recol·lector compactador de càrrega posterior de 6-0m; un recol·lector compactador bicompartimentat de càrrega posterior; dos recol·lectors bicompartimentats petits; un rentacontenidor de càrrega lateral: sis vehicles auxiliars; una escombradora petita i un escombrador gran.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: