BROSSA

Els representants dels treballadors del servei de la brossa no descarten la vaga si no s'atèn la seva situació de «precarietat»

Demanen que es renovi el parc de vehicles i que se'ls permeti negociar el conveni laboral, entre altres qüestions

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 6 de març de 2020 a les 09:45 |
Imatge de recurs d'uns contenidors | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els representants dels treballadors del servei de recollida de la brossa de Reus (en mans de Fomento de construcciones y contratas, FCC) no descarten anar a la vaga si l'Ajuntament i l'empresa no atenen les seves demandes en un termini de 15 dies. De fet, serà el proper dilluns, 9 de març, quan alguns dels vehicles no sortiran al carrer "si detectem que no compleixen amb la normativa de seguretat", han avisat.

I és que, segons han precisat, camions i altres equips de treball "tornen a entrar al taller tal com en surten", el que ha generat una sobrecàrrega en el dia a dia dels professionals de la plantilla, molts dels quals "tenen ansietat", tal i com ha expressat el secretari general de serveis del sindicat UGT, Ángel Martín de Sande. "La nostra situació és insuportable", ha lamentat per part seva el president del comitè, Miguel Pérez. Més tard, i en representació del govern, la regidora Mariluz Caballero ha acusat els representants dels treballadors de "fer el joc" a FCC, tot apuntant a una reunió entre el consistori i l'empresa que tindrà lloc divendres i de la qual, ha dit, n'estaven informats. 

Vehicles en mal estat, el conveni i la pròrroga

Els representants dels treballadors han estat crítics amb el paper de l'Ajuntament en tot el procés del nou concurs, ara per ara impugnat i a l'espera que el jutge es pronunciï. "No direm que les bases estiguessin mal fetes, però que s'hagin presentat al·legacions i més de 150 qüestions i preguntes és quelcom que no entenem", ha exposat el secretari del sindicat al Camp, Joan Llort. "I en aquest cas, els perjudicats són els professionals del servei i els veïns", ha alertat, tot denunciant de passada la manca de "material adequat" per poder prestar servei "en les condicions idònies". És més, s'ha assenyalat que del parc de vehicles tan sols "al voltant del 40% surt al carrer". Per tot plegat, la plantilla s'ha plantejat una sèrie d'accions per fer sentir la seva veu a l'espera que "l'administració i l'empresa seguin a parlar". 

En aquest sentit, s'ha avançat que el comitè de riscos laborals avaluarà, a partir del proper dilluns, tots i cadascun dels equips de treball i els vehicles que tenen a l'abast. "I si no estan en condicions i no compleixen la normativa de seguretat, no sortiran", ha advertit Martín de Sande, qui ha revelat que aviat és prevista una trobada entre les parts implicades (i que Caballero ha confirmat per divendres). El secretari de serveis de la UGT ha comentat que s'ha detectat que "entre el 10 i el 12%" dels treballadors està de baixa laboral, ja sigui per "estrès o per haver fet sobreesforços físics". No especialment optimista en la resolució del conflicte (si bé ha reiterat que es refia del govern municipal i del batlle, Carles Pellicer), ha albirat al maig la resolució judicial de la impugnació del concurs actual tot obrint una nova licitació que podria allargar tot el procés "fins a l'octubre de 2021". 

Pel que fa a les demandes plantejades, els representants dels treballadors han demanat que s'abordi la pròrroga del servei; que se'ls permeti negociar un conveni "congelat des de fa tres anys"; que es renovi el parc de vehicles (ja sigui a través de compra o lloguer) i que, en cas que es convoqui un nou concurs, els professionals puguin formar part d'una comissió de treball. Pel que fa als camions i altres equips que caldria adquirir, ha avisat que "no volem pedaços. Fan falta entre 20 i 25 vehicles per aguantar enguany", ha dit. Al capdavant del comitè d'empresa, Pérez ha descrit les "lamentables" condicions amb les quals executen la seva feina. "Donem una mala imatge i per descomptat no oferim el millor servei als ciutadans", ha carregat. "Si no arriben nous equips de treball, anirem al conflicte", ha conclòs Llort. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: