JUSTÍCIA

Orduna: «No tenim notícies de la posada en marxa del Jutjat d'instància número 8»

La degana del Col·legi de l'Advocacia de Reus repassa la tasca de la junta que lidera ara que inicia el seu segon mandat i la celebració dels 175 anys de l'entitat

per Marc Busquets, Reus, Catalunya | 1 de febrer de 2020 a les 18:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La posada en marxa del Jutjat d'instància número 8 de Reus, si bé validada (es va donar a conèixer l'abril de l'any passat) no té encara data confirmada. Ho ha assenyalat a Reusdigital.cat la degana del Col·legi de l'Advocacia de la ciutat, Encarna Orduna, qui encara el seu segon mandat al capdavant de l'entitat després de prendre possessió d'aquest setmanes enrere. La celebració del 175è aniversari del col·lectiu (que s'allargarà mesos, i que inclourà actes interns i d'altres oberts a la ciutadania) s'albira a l'horitzó com un dels fets destacats del segon període d'Orduna a l'ens, en què igualment s'aposta per l'ampliació de serveis assistencials als col·legiats. 

Sense 'notícies oficials'

"En aquests quatre anys de mandat hem aconseguit dos jutjats nous (7 i 8), si bé aquest últim resta pendent. No tenim notícies oficials de la seva posada en marxa, tot i que crèiem que podria ser una realitat a finals de l'any passat", lamenta. La demora és argumentada, pel que sembla, per la "manca de recursos econòmics" per fer-lo possible. En tot cas, Orduna assenyala que "sabem que des de la conselleria de Justícia ja s'ha ubicat l'espai físic" per al nou jutjat, "però és evident que cal dotar-lo de mitjans tècnics i personals", detalla. A banda, el Ministeri haurà d'assignar la plaça del jutge. "Esperem que tot plegat es desencalli al llarg d'aquest any", conclou. 

Un cop posat en marxa el Jutjat d'instància número 8, a parer de la degana, "la càrrega de feina que tenim quedaria més ben distribuïda". No obstant això, Orduna no desisteix en representar les demandes del col·lectiu. "I ens en faria falta un altre, de Jutjat d'instrucció; i els penals van molt carregats, així com el social. La solució, però, no passa per crear més jutjats, sinó per tenir més personal i més ben format i organitzat", subratlla. A l'hora de raonar els motius d'aquesta sobrecàrrega, assenyala que Reus "ha estat sempre una zona de pas" per als jutges. "Que vinguin de fora i es quedin és estrany. Potser és perquè a Catalunya no s'hi fan tantes oposicions com a Saragossa", precisa. 

Reptes del segon mandat

"Haver-me presentat a un segon mandat va ser perquè el projecte quedava petit, en quatre anys. Hem iniciat la modernització del col·legi perquè no ens podem quedar enrere, i hem reorganizat l'estructura per ampliar serveis als col·legiats i a la ciutadania", exposa. En aquest sentit, la degana destaca l'obertura de dues oficines per atendre tot allò lligat al Servei de justícia gratuïta, que a banda ja pot tramitar-se al web. "Així la gent s'estalvia visites als Jutjats, com passava abans", ha matisat. Per tot plegat, afegeix, "cal que el Col·legi de l'advocacia sigui més visible", tot obrint-se a col·laborar "en tot allò que sigui possible i amb tot i tothom". 

Encara sobre l'acció del col·legi, i ja amb la vista posada al segon mandat de la junta que lidera, Orduna aposta "per proporcionar formació als col·legiats" perquè s'adaptin als "continus" canvis legislatius. "Igualment volem reforçar la línia formativa lligada a la mediació, perquè a més tenim la comissió pertinent" al col·legi. Finalment, i sobre la preparació dels actes per festejar el seu 175è aniversari de l'entitat (es va complir el passat 19 de gener), la degana indica que "estem acabant de perfilar el calendari d'esdeveniments previstos. Durant tot un any farem formació, exposicions, activitats culturals i esportives, festes i quelcom obert a tota la ciutat", avança. 

A banda, el Col·legi de l'advocacia de Reus s'ha implicat en la redacció d'un Pla d'igualtat, vehiculat a través del Consell dels col·legis de Catalunya, que "impliqui tothom i que, a més, visibilitzi la dona". 

 

 

Participació