1 de 10
TRADICIONS

Una tradició centenària a Cambrils

A la vila marinera s'organitza la cavalcada de Reis des de principis del segle passat, gràcies al suport dels germans de La Salle i d'alguns veïns

La cavalcada de Reis de Cambrils és de les més veteranes de Catalunya | Arxiu «Revista Cambrils»
per Marc Busquets Obré, Reus | 4 de gener de 2023 a les 17:30 |

A Cambrils s'hi celebra una de les cavalcades de Reis més antigues de les nostres comarques. Temps enrere, ses Majestats eren molt més misterioses que ara, i ningú les veia passejar-se per la vila marinera per repartir els regals als més petits. Com a molt, la canalla sortia el vespre del 5 de gener pels voltans dels pobles, amb atxes d'espígol o amb objectes sorollosos, a veure si amb el foc i l'olor atreien els arribats d'Orient.

De fet, en diverses localitats del territori s'hi han mantingut costums ben peculiars, en aquest sentit. Un exemple el tenim a Vilaplana, on els infants fan sonar les rastres (cordons amb llaunes) per tal que els reixos no passin de llarg del poble. 

El cas és que a Cambrils, antigament, els menuts se'n tornaven a casa sense haver-los vist, els reis, però esperançats. Durant la nit, aquests feien la feina que els tocava i l'endemà al matí arribava la joia. Si s'havia estat bo, clar. D'aquesta manera, el nen es trobava els regals que els havien deixat.
 

Primer per carretera; ara, per mar


 

Cap a 1890, a Barcelona i altres ciutats catalanes , segons fan constar alguns cronistes, s'hi van començar a organitzar cavalcades perquè els reis es passegessin per places i carrers el vespre del dia 5. A Cambrils, segons sembla, l'esdeveniment es va fer per primer cop el 1912, gràcies al suport dels germans de La Salle i d'alguns veïns, com Antoni Cros.
 

Ses Majestats repartien regals a la canalla, anys enrere Foto: Arxiu «Revista Cambrils»
 

L'arribada dels Reis, un dels moments més esperats per la canalla cambrilenca Foto: Arxiu «Revista Cambrils»


En una primera etapa, ses Majestats entraven a la vila per la carretera general. La població, per part seva, sortia a esperar-los al Mas de l'Oliveró (actualment, la casa de Sant Josep) o al xalet de Benet Ferré (al raval de Gràcia). 


Les novetats d'enguany
Enguany, els Reixos arriben a la vila marinera amb una novetat important: una nova carrossa amb motius cambrilencs que es va inaugurar per Cap d'Any. El nou vehicle se sumarà als tres carruatges dels Reis d'Orient, també inspirats en els barris de Cambrils. Cal recordar que la carrossa del rei blanc representa el barri antic amb el Portal del carrer Major, la del Rei ros està dedicada a l'Eixample amb un trenet, i la del Rei negre simbolitza la platja amb les onades del mar.

Els Reis tornaran a arribar per mar, com és tradicional, i la cavalcada modificarà el seu recorregut per les obres de la rambla de Jaume I. La ruta s'iniciarà a la rotonda del Nàutic, continuarà fins a la Vela, pujarà per Robert Gerhard, la riera i l'avinguda d'Adelaida i arribarà a la plaça de l'ajuntament. Com l'any passat, la música que sonarà als diferents carruatges se sincronitzarà gràcies a l'emissió de Ràdio Cambrils.

Agraïm la cessió de fotografies al mitjà Revista Cambrils per a aquest article. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: