1 de 10
CURIOSITATS

Molts galls en un galliner

El Centre d'Amics de Reus compta amb una sala amb més de 700 exemplars fets de tot tipus de materials

El president de l'entitat, Joan Maria Mallafré, mostra un dels exemplars de la col·lecció | C.V.
per Cristina Valls, Reus, Catalunya | 11 de desembre de 2019 a les 10:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Centre d'Amics de Reus (CAR) és en un edifici carregat d'història. Hi va néixer el pintor Marià Fortuny i Marsal, al raval de Robuster. De fet, hi ha conservada una estança amb els elements de la època i fotografies relacionades amb l'artista. A banda d'esdevenir seu cultural de diverses activitats durant 40 anys, el centre és també seu del col·leccionisme. I no un de qualsevol.

Testimonis de molts viatges

Gràcies als benefactors Lluís Fortuny Abad (qui va ser també vicepresident del CAR i treballador a la Granja Banús) i Miquel Olesti Lleonart, l'entitat reusenca disposa de l'anomenada 'sala dels Galls'. Fortuny Abad va ser, de fet, qui de forma pòstuma va donar 714 figures de la seva col·lecció privada a l'associació. Així doncs, una desfilada de galls, de totes les mides, estils i colors ocupen parets i vitrines.

"Els materials són diversos. Hi ha galls de vidre de Murano, fusta, cartró pedra, plàstic, ceràmica, un d'embalsamat i, fins i tot, un fet a partir d'escuradents", explica el president de l'entitat, Joan Maria Mallafré, tot guiant Reusdigital.cat en un peculiar recorregut.

Al capdavant de l'entitat des de l'any 2001, recorda que, a finals dels anys 90, es va donar aquesta gran col·lecció a l'ens. La mostra expositiva d'aus, però, no és una mera distribució de figures curioses al llarg d'un seguit d'armaris, sinó que gran part són el testimoni dels viatges que feia el seu propietari. "Molts dels galls provenen de diferents zones del món. A la base dalgunes de les figures hi ha la data de l'adquisició i la procedència", assenyala Mallafré.

Quadres i plats

Se n'hi poden veure d'italians, de portuguesos, sud-americans i, fins i tot, algun de xinès. La majoria dels consultats in situ referencien sobretot els brocanters de Reus, i les dates oscil·len entre el 1995 i el 1997. Les parets de la sala tampoc se n'escapen, d'aquests animals acolorits. I és que hi ha un racó dedicat a la pintura. Fortuny Abad, tot i no ser un professional d'aquesta disciplina, hi tenia molta traça i (de forma autodidacta), va aprendre a pintar.

A l'habitació del Centre d'Amics de Reus s'hi poden veure fins a 16 quadres amb diferents espècies de galls, amb tot de detalls, colors i plomatges. Cap passa desapercebut. Juntament amb uns marcs robustos, cadascuna de les obres compta amb un petit cartellet amb el títol que fa referència al gall representat. 'Utrerana perdiz' (1995), 'Combate de Hampfer' (1995), 'Catalana Prat Leonada' (1995) i 'Campine Brackel' (1995) en són alguns exemples. Per la seva banda, Miquel Olesti Lleonart, també va aportar com a benefactor uns altres elements relacionats amb l'univers dels galls. En aquest cas, 28 plats decorats amb diferents figures i una pila de sanefes.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: