1 de 10
COMERÇ

Presenten accions per dinamitzar el comerç de Carme

A partir d'un estudi que recull les impresisons dels botiguers del barri

Les pilones pintades al carrer de Sant Llorenç, una acció dinamitzadora al Carme | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 20 de novembre de 2019 a les 13:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 20 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El comerç del barri del Carme té un "potencial" que s'ha aprofitar. Aquesta és la lectura que es fa des del consistori d'un estudi del Mas Carandell que ha comptat amb les aportacions del Servei d'ocupació de Catalunya (SOC) i del Ministeri espanyol de treball. De l'informe se'n deriven una sèrie de propostes de millora a les "mancances" detectades, tal i com ha expressat aquest dijous a la tarda el regidor d'Empresa, Carles Prats, qui ha convidat el teixit social de la zona a contribuir a la seva dinamització i ha anunciat un conjunt d'accions de dinamització, entre les quals una sessió formativa per als comerciants centrada en les TIC. A la presentació del treball hi ha estat present la directora del Mas Carandell, Montserrat Pagès. 

Entrevistes a les botigues

Prats ha assenyalat que l'estudi s'ha basat en la recopilació d'informació a partir d'entrevistes a les botigues del Carme. S'ha elaborat un cens que ha fet possible "establir la vitalitat comercial" de la zona. Fins el passat mes de maig es van comptabilitzar un total de 398 establiments a peu de carrer, dels quals 309 són ocupats (277 han estat entrevistats, el 89,64%). 32 dels 43 carrers tenen comerços, si bé el republicà ha fet constar que una desena de vies acumulen més del 80% de l'activitat comercial. Les xifres, ha precisat, "no són dolentes", tot posant l'accent en què l'ocupació de locals "és bona" en línies generals. Amb tot, la percepció dels botiguers és que el barri passa per un "mal moment" a nivell comercial. 

L'informe ha tingut en compte diversos indicadors, tals com l'índex de dotació comercial, el d'aprofitament comercial i el d'atracció. En aquest sentit s'ha apuntat que el Carme té un 77,63% en el primer, el que suposa un "risc moderat" de "desertificació comercial". Amb tot, la zona se situa en el 36,89% pel que fa a la capacitat d'atracció comercial del barri, per sobre del llindar (30%) que s'estipula per determinar que un espai té "atractiu" comercial. Els passejos de Prim i Sunyer són els que presenten la ràtio més alta d'aprofitament, mentre que el passeig del president Companys, el carrer de Sant Llorenç i els ravals de Jesús i Martí Folguera s'enfronten a un "risc seriós" de desertificació. En el cas del carrer de Misericòrdia, aquest és "moderat". 

Les pilones del carrer de Sant Llorenç

L'estudi recull que el 71,43% dels botiguers no formen part de cap associació comercial. Sobre aquesta qüestió, Prats ha demanat l'esforç conjunt entre entitats, teixit veïnal i administració per revertir-la. El cas és que la majoria dels entrevistats han argumentat que no formen part de cap ens d'aquest tipus perquè "no els aporten res". A banda, alguns dels botiguers consultats han fet constar una davallada de les vendes "per la crisi". Aquesta, a banda, s'ha vist "incrementada" pel trasllat de l'Hospital Sant Joan. La percepció, segons s'ha manifestat, és que el Carme pateix "un mal moment" comercial, en part per l'obertura de La Fira Centre Comercial, però també per la marxa de grans cadenes de la zona. 

A partir de l'estudi s'han previst una sèrie d'accions de millora amb la voluntat de dinamitzar l'activitat al Carme. Una d'aquestes és 'Decorem el barri', en què es proposa que diferents actors treballin conjuntament per decorar les pilones del carrer de Sant Llorenç; la presentació, el 12 de desembre, d'un audiovisual dedicat a la Patacada i que han realitzat els alumnes de la Casa d'oficis del Mas Carandell, a banda d'una recreació "futurista i distòpica" de la plaça; i una sessió formativa sobre eines TIC per al petit comerç. Prats ha destacat la "importància" d'aquesta última per tal que els botiguers millorin les seves competències i l'atenció als clients. 

Finalment, el regidor d'Empresa ha indicat que des de l'Ajuntament ja es treballa per promoure la certificació de comerç de qualitat entre tots aquells negocis de la ciutat que vulguin disposar-ne. 

 

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: