1 de 10
TESTIMONIS DEL PASSAT

Les «hores alegres» a Ca la Sol

Una targeta de visita de Ca la Sol | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 30 d'agost de 2022 a les 09:00 |

Tal i com va subratllar la periodista Isabel Martínez en un doble article publicat a Reusdigital.cat que du per títol Pagar per pecar: referències històriques de la prostitució a Reus, es pot pensar que les cases de barrets de la ciutat van entrar en crisi amb l'esclat de la guerra i els anys posteriors. 

En aquest sentit, i tal i com va fer constar Martínez, el sempre atent cronista de la quotidianitat, Xavier Amorós, va descriure com a propi "d'un mig dol" l'ambient dels prostíbuls en l'interval que va separar la República de la dictadura. I és que, sorprenentment, el canvi del govern legal al règim franquista no va fer perillar en cap moment aquests negocis malgrat l'estricta moral de la que feien bandera els guanyadors de la guerra. 

En aquest context, a casa nostra hi havia diversos prostíbuls, entre els quals Ca la Sol o Ca la Dida, que van ser els més populars. Encara cal destacar-ne tres més: Maribel, Rosario i Madam. Aquest últim, per cert, va haver de renunciar als espectacles musicals que s'hi havien fet fins al moment, tal com exigien les noves autoritats.

Potser l'anècdota més sucosa és la gosadia que van protagonitzar un grup de militars en un ball del CN Reus Ploms, en aquella postguerra moralment tan primmirada. Els soldats van aparèixer a la festa i van atrevir-se a banyar-se nus i, després de la malifeta, es van dirigir de dret a Ca la Sol. En advertir la seva arribada, el prostíbul va tancar les portes i els soldats, gens preocupats, van assaltar l'edifici per entrar-hi. A l'Arxiu Municipal consta la denúncia que el sereno va cursar i la carta que l'alcalde va dirigir a les autoritats militars respectives.

A la redacció de Reusdigital.cat hi ha arribat una targeta de Ca la Sol, que acompanya aquest lliurament de la sèrie Testimonis del passat. "Totes les hores són alegres a Ca la Sol", s'hi pot llegir. Al dors hi figura el plànol de situació del bordell, ubicat al número 11 del carrer de Sant Miquel

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: