1 de 10
SOCIETAT

Cinc consells per tornar a la rutina després de les vacances

Reincorporar-se a poc a poc a la feina, marcar-se noves metes i trobar estones de lleure poden ser clau per no patir estrès

Molts es reincorporen a la feina en uns dies, amb l'inici de setembre | Freepik
per Redacció, Reus, Catalunya | 28 d'agost de 2019 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Tornar de les vacances i incorporar-se al ritme de vida habitual requereix un temps d'adaptació, que sol ser d'entre tres o quatre dies. Fatiga, apatia, falta de concentració, trastorns del son, nerviosisme o tristesa són alguns dels símptomes que poden aparèixer per avisar-nos que encara estem en aquest procés de transició.

"Tenim una rutina durant tot l'any que de vegades ens cansa, ens crema, però que ens permet anar en mode automàtic", explica Manuel Armayones, psicòleg i director de desenvolupament de l'eHealth Center de la UOC. El que passa doncs, és que per un temps ens adaptem a una rutina nova i diferent i, de sobte, "l'hem d'abandonar i tornar a l'anterior". És en aquest pas quan molta gent pateix el que s'anomena trastorn postvacances.

Armayones anima a la gent a aprofitar-ho: "Aquesta mena de crisis són necessàries perquè ens fan despertar una mica del mode automàtic". Potser és hora de preguntar-nos què hi ha al darrere del malestar que sentim. Estem vivint la vida que realment volem viure? Si intuïm que la resposta s'apropa més a una negativa, podem començar a pensar en maneres de canviar-ho, sigui a través de petits passos o arriscant-nos a fer un gran salt.

Alguns consells per tornar al dia a dia, segons Armayones, són: connectar uns dies abans, anar a poc a poc en el procés d'introducció, crear hàbits saludables, plantejar-se noves metes, planificar estones de lleure i, al capdavall, aprofitar la nova rutina.

Veure el començament de la feina o dels estudis com un nou inici, per construir dies que ens facin sentir bé. També caldria dissoldre la contraposició entre rutina i vacances, considerant la primera com a sinònim de malestar i la segona com a homòloga del plaer. Simplement són dos moments que configuren la nostra vida i que hem de gaudir, cada un a la seva manera.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: