1 de 10
CURIOSITATS

El carrer de les Abraçades, de Vimbodí i Poblet

Una imatge del carrer de les Abraçades | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 14 de juliol de 2019 a les 05:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

És carrer de les Abraçades, a Vimbodí i Poblet, és cèlebre per ser un dels més estrets del país i de l'estat. El consistori el va posar a punt a finals de l'any passat, tot millorant el paviment i la seva il·luminació, amb la voluntat de posar-lo en valor i destacar-lo com a element curiós per als visitants que arriben al poble. Un placa, en què se cita un text de l'escriptora Teresa Duch, completa un peculiar conjunt del qual formen part el Monestir i el Museu del vidre

94 centímetre d'amplada

Amb tan sols 94 centímetres d'amplada, els veïns expliquen que si dues persones volen passar al mateix temps per aquesta via, hauran d'abraçar-se per poder continuar el seu trajecte. D'aquí el nom, segons consta en documentació local de més de tres segles d'antiguitat. Els treballs fets mesos enrere han inclòs l'arranjament dels esgalons del carrer, per tal que no rellisquin, i la instal·lació de punts de llum  soterrats que de nit aporten un bell toc estètic a l'espai. Segons es va precisar en aquell moment, la inversió va ser d'uns 12.000 euros, aproximadament. 

A més, es va instal·lar una placa amb el poema de Duch, que òbviament al·ludeix a la història del carrer. El plafó, en quatre idiomes, revela de manera breu i directa els orígens del carrer de les Abraçades, que comunica el carrer Major amb la placeta de la Verdura. La visita al municipi, però, contempla altres possibilitats. Per fer un mos, posem per cas, us esperen el bar Vimbodí, el Caliu o el bar Solé. Amb la panxa plena, el recorregut pot seguir amb la descoberta del Museu i forn del vidre, l'únic específic del país. 

Vidre, patrimoni i cinema

Hi trobareu estrils i materials que recorden l'esplendor de la vila a la primera meitat del segle XX, i compta amb una exposició permanent de peces de vidre bufat. Pel que fa al patrimoni, cal veure l'Església de la Transfiguració (a la part alta, i amb un rellotge de sol de 1551) i l'Ermita dels Torrents, mescla d'estil gòtic i renaixentista i que té una imatge ben particular, ja que si l'habitual és que aquestes icones duguin el nen Jesús al braç esquerre, en aquest temple del municipi el du al dret.

Pel que fa al Monestir, tan sols cal subratllar que es tracta del conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa (Patrimoni mundial per la UNESCO des de 1991). Panteó oficial dels reis de la Corona catalanoaragonesa en temps del rei Pere III el Cerimoniós, acull la concentració més gran de tombes i sepulcres reials. Finalment, i com a prova de la peculiaritat del poble, s'ha d'apuntar que té cinema, el Foment (obre els caps de setmana). No està gens malament, per a una vila d'un miler aproximat d'habitants, que sedueix també els amants de l'enoturisme.

També us pot interessar:

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: