ART FUNERARI

El descans etern de Prim

Una exposició al cementiri posa en valor la importància històrica i artística del mausoleu del general

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 10 de juliol de 2019 a les 18:14 |
Una imatge del mausoleu de Prim | Viquipèdia
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A finals del passat mes de maig, el cementiri de Reus va inaugurar una exposició dedicada al mausoleu del general Prim. La mostra, construïda a partir de fotografies amb els detalls del conjunt i les seves corresponents explicacions, posa en valor la riquesa històrica i patrimonial d'un sarcòfag únic en l'art funerari a l'Estat. De factura neoclàssica, el mausoleu és obra de Plácido Zuloaga, mentre que l'escultor francès Émile Hébert es va encarregar de la figura jacent del militar. El van començar a Èibar, el 1874, per acabar-lo un any més tard a Saint-Jean-de-Luz. 

Acer, ferro, argent i or

El cadàver del general va ser embalsamat i dipositat en un taüt de plom tancat hermèticament. El 1875, es va erigir el mausoleu obra de Zuloaga, que tal i com recull els cartells informatius al vestíbul del cementiri, va comptar amb el suport de fins a 32 artesans per completar-lo. Una subscripció ciutadana va permetre costejar l'obra. A banda de la figura (de bronze i amb un bany d'argent), Hébert es va ocupar igualment dels medallons de Tiberi Grac, Atili Règul, Gai Grac i Gai Màrius. El conjunt, se subratlla, pesa 1.800 quilos. 

L'exposició, una lliçó d'història, destaca la tasca divulgativa feta prèviament per M. Carme Bigorra i M. Josep Salvadó. La mostra permet, a través de les imatges, conèixer i interpretar la importància històrica de Prim en el seu context. D'aquesta manera, les fotografies captades per Ferran Estivill possibiliten analitzar tots i cadascun dels elements embellidors del conjunt. És el cas dels rellotges d'arena al cap i al peu del sarcòfag, que recorden que "la vida és l'espai entre la primera hora i la vida", s'apunta. 

Simbologia

En el cas dels laterals, s'hi observa una calavera, acompanyada aquesta amb fulles d'acant. Simbolitza, segons s'explica, "els herois que han triomfat en la seva comesa". Altres atractius passen per les nombroses condecoracions que llueix Prim, entre les quals una medalla d'honor dels Estats Units, l'estrella de cinc puntes; o diverses escenes de la trajectòria del militar, tals com una colla d'infants que ofereixen una corona de llorer al reusenc, com a símbol del triomf. En la mateixa composició, per cert, s'hi veu un burgès que es treu el barret tot saludant el general. 

Canons a l'inrevés (requisats a l'enemic); una matrona tot brandant la palma de la victòria, com a al·legoria a la pàtria; o la representació del corneta Domingo Montaña, salvat de la mort a la batalla dels Castillejos, són altres dels simbòlics elements del mausoleu dedicat al general. Igualment, aquest evoca l'entrada triomfal de Prim a Madrid provinent de la guerra d'Àfrica, el maig de 1860, i compta amb quatre peveters, símbol de la "flama eterna i de les virtuts militars", segons es precisa. L'escut de Prim, amb els títols nobiliaris aconseguits i els lemes 'Honor, valor i lleialtat' completen el conjunt.

La gran rellevància del mausoleu de Zuloaga és que es tracta d'una obra feta a partir de la tècnica del damasquinat, original de Damasc, que permet fer dibuixos mitjançant la incrustació per incisió de fils o làmines de plata en una superfície (en aquest cas, de ferro). Traslladat a Reus el 1971, en el centenari del traspàs de Prim, va ser instal·lat en una glorieta a l'exterior, fet que el va degradar ràpidament. El 2013 va ser objecte d'un procés de restauració a iniciativa del consistori. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: