1 de 10
LLEURE

Alcover, la perla de l'Alt Camp

Us convidem a conèixer la seva història a través de places i carrers i el seu entorn natural

L'Església de la Puríssima Sang, d'Alcover | Jordi Domènech/ Viquipèdia
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 4 de desembre de 2022 a les 08:00 |
Aquest diumenge us proposem una visita a Alcover, vila de l'Alt Camp carregada d'història i que, a més, ofereix no poques possibilitats d'oci per als amants de la natura. Terra de bandolers, el terme està localitzat entre les muntanyes de Prades pel nord i el Camp pel sud.

El banya el riu Glorieta i, a banda, el seu passat compta amb vestigis romans i musulmans. La mostra arquitectònica més significativa, amb tot, és d'origen medieval. Carrers, carrerons i places faran que retrocediu temps enrere, entre els fragments i portalades de les muralles.


Història amb pedra vermella


 

La passejada pot començar de bon matí. Acabat l'esmorzar, l'inici de la ruta és l'Església de la Puríssima Sang. D'estil romànic, data del segle XII. Destaca per la seva pedra vermella, i els veïns la coneixen com la mesquita. Destruïda en part durant la guerra civil, les runes que se'n conserven actualment permeten la descoberta d'un peculiar jardí. Si us interessen els temples, és igualment destacable l'Església de Sant Miquel, al costat del cementiri. Es va reformar durant el segle VI (prova d'això són les visibles característiques del gòtic), si bé està documentada del XII.

 

Detall de la Casa de la vila, d'Alcover Foto: Profrob/ Viquipèdia


Pel nucli antic, a banda, descobrireu l'herència renaixentista del desenvolupament demogràfic al llarg del segle XVI. L'exemple més clar és la Casa de la vila, de 1591, impulsada per Joan Muntaner. L'interior, per cert, amaga obres de valor. Si és l'hora del vermut, la plaça que l'envolta i l'acull és una magnífica opció. Encara pel terme municipal d'Alcover, hi ha diversos masos. El de Mont-Ravà, segons les cròniques locals, és de l'any 1163. 


Rutes naturals


 

Si seguiu pels afores, altres incones d'interès són les Ermites del Remei i de les Virtuts, o el convent de Santa Anna (aquest últim, de 1582). Abans, no obstant això, us recomanem la parada al Museu municipal d'Alcover (MMAL), on us informaran de les diverses rutes naturals que podeu fer amb sortida des de la vila. S'hi organitzen visites guiades, activitats familiars per si hi aneu amb la canalla, i altres iniciatives lúdiques i divulgatives. 

Precisament, i per acabar, us convidem a fer la ruta del Glorieta, fins a Mont-ral. Us permetrà recórrer el complex hidràulic de la vall, catalogat com a patrimoni local de caràcter històrico-cultural. Molins, sèquies i fonts us aniran apareixent al llarg del camí. Sortiu del del molí de Dalt de la finca del Mas de Forès, on es conserven encara les restes de tres molins paperers. Que gaudiu del dia. 
 

El Riu Glorieta transcorre pel municipi alcoverenc. Foto: Ajuntament d'Alcover

 

Un dels masos disseminats d'Alcover. Foto: Ajuntament Alcover

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: