TEMPS LLIURE

La Vilella Baixa, la «Nova York» del Priorat

D'entre els seus principals elements patrimonials d'interès, cal destacar el pont de pedra o el carrer que no passa

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 11 de juny de 2019 a les 10:49 |
Una panoràmica de la Vilella Baixa | Adrià de las Heras
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Situada a l'est de la comarca del Priorat, la Vilella Baixa està protegida per la serra de Montsant, i és punt de confluència de dos rius, al mateix nucli de la població: el Montsant i el riuet d'Escaladei. Vila bellíssima, entre els seus principals elements patrimonials d'interès cal destacar el pont de pedra, o el carrer que no passa, el més antic del poble. La visita és imprescindible, tal i com va fer constar en el seu dia Josep Marià Espinàs, admirat per l'alçada de les cases i pel seu accés. Vistes segons d'on, fa la cara que l'entrada es faci per la quarta o cinquena planta de l'immoble. Des del nucli antic, però, tot es veu d'una manera ben diferent.

Per fer-hi un mos

Si us hi desplaceu des de Reus, heu d'agafar la N-420 per Falset i, posteriorment, heu de connectar amb la T-710 per Gratallops. Si opteu per allotjar-vos-hi, el municipi compta amb diversos apartaments turístics. Si per contra hi arribeu amb la voluntat de passar-hi un matí agradable, l'excursió pot dur-vos a fer l'esmorzar a Ca l'Artur o a Cal Pep. Posteriorment, podeu endinsar-vos pel nucli de la vila. 

Una imatge de l'Església Foto: Adrià de las Heras

Si comenceu per l'Església, dedicada aquesta a Sant Joan Baptista, descobrireu la seva arquitectura de la segona meitat del segle XVIII. L'abans esmentat pont de pedra sobre el riu Montsant, o el carrer que no passa, que conserva la memòria de l'edat mitjana, són altres atractius locals. Cal contemplar, igualment, les altíssimes cases sobre el barranc d'Escaladei. A banda, cinc camins de curt recorregut us permetran gaudir de tranquil·les passejades per l'entorn de La Vilella Baixa. 

Visiteu els cellers

Una altra opció és la visita als cellers del poble. Us en proposem un parell, el Celler Sabaté (al número 6 del carrer Nou) i el Celler Gratavinum. En aquest últim cas, haureu de seguir el camí senyalitzat Pla del xorrac al llarg d'un quilòmetre.

Finalment, i abans de tornar a casa, podeu acostar-vos a conèixer l'Ermita de la Consolació de Gratallops, on la ruta us premiarà amb una privilegiada panoràmica de la comarca

La Vilella Baixa és una de belles poblacions del Priorat Foto: Adrià de las Heras

 

Participació