1 de 10
OCI

Una escapada a Ulldemolins

Situat a la vall del riu Montsant, en un congost, és un dels bells pobles del Priorat

Ulldemolins, vist des de la Cornereda | Josep Sanromà Masip/ Viquipèdia
per M.B., Reus, Catalunya | 27 de febrer de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Situat a la vall del riu Montsant, en un congost, entre les vessants meridionals de la serra de la Llena i les septentrionals del massís del Montsant, hi apareix un dels bells pobles del Priorat: Ulldemolins. A 651 metres d'alçada, és un terme accidentat, amb balmes, cavitats i cingleres que el fan peculiar. La seva riquesa natural va acompanyada de l'empenta cultural del teixit social del poble, que especialment a l'estiu atrau força visitants.

L'església i el santuari

La visita a Ulldemolins comença per un dels seus símbols arquitectònics, l'Església de Sant Jaume, una de les més completes obres del renaixement a Catalunya, segons els cronistes locals. Projectada per Mossèn Jaume Amigó, fill d'Ulldemolins i rector de Tivissa, va ser construida entre el 1584 i 1591, sota la direcció de Pere Blai. El seu emplaçament en una posició un tant lateral fa que des de llevant, nord i ponent, el volum del temple destaqui plenament sobre la resta del poble d'Ulldemolins. Els seus elements més rellevants són, lògicament, el campanar i la façana.

Situat a la part alta de la població, hi trobareu el Santuari de la Mare de Déu del Loreto, prova inequívoca de la devocació que els veïns li professen. La seva festa major se celebra al desembre, i fa que la gent del poble vagi a buscar la Verge en processó per traslladar-la a l'Església parroquial, on al cap de vuit dies s'hi comença la novena en el seu honor.

Imatge de l'exterior del Santuari de la Mare de Déu del Loreto Foto: MBO


Té una gran importància, a banda, per qüestions pràctiques i patrimonials, ja que és una notable mostra de la recuperació artística a la comarca.

Cal destacar les pintures d'estil bizantí que decoren l'interior. 
 

Interior del santuari Foto: MBO


Rutes diverses

Si enfileu el camí a Prades, podreu conèixer la Font Vella. Ja no hi raja aigua, si bé anys enrere havia abastit la població. A més, Ulldemolins té altres icones, com ara el Portal del Roser, l'únic que es conserva i del qual no se sap quina va ser la seva estructura original, o els rentadors de Jacint Verdaguer i del carrer de Solazar. Els primers, del segle XIX, es van reconstruir farà 20 anys. Els altres, pel que sembla, es van concebre per rentar la roba dels malalts per l'epidèmia de grip. Finalment, val la pena la visita a l'antic taller del ferrer, reconvertit en museu en què s'hi mostren les eines més significatives d'aquest ofici. 

Si sou amants de la natura, i viatgeu amb canalla, les serres de Montsant són el gran atractiu de l'excursió. Destaquen per les seves característiques físiques, orogràfiques i biològiques, on l'acció erosiva de l'aigua ha format gran quantitat de coves i avencs, així com a l'existència de moltes fonts naturals. Entre la seva vegetació, destaquen les teixedes i rouredes de roure martinenc i els murtars, encara que les comunitats vegetals predominants són els alzinars, els boscos de roure de fulla petita i els boscos de pins. Des del poble es poden iniciar diverses rutes, una de les quals, amena i assequible per a tothom, us durà fins a a Sant Bartomeu tot passant per les Cadolles fondes. Al web municipal en podeu descarregar unes quantes més. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: