GASTRONOMIA

El mandongo, la joia de la cuina capafontina

La vila del Baix Camp celebra aquest diumenge la 20a edició de la festa dedicada al seu plat típic

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 9 de febrer de 2022 a les 18:30 |
Una imatge d'arxiu d'una anterior festa del mandongo, a Capafonts | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Capafonts celebrarà aquest diumenge una nova edició, i ja en seran 20, de la Festa del mandongo. La celebració dedicada a aquesta menja local s'ha consolidat en l'agenda gastronòmica del Camp. La trobada inclourà un esmorzar popular, un mercat de productes de proximitat i fins i tot música en directe. Tot plegat, des de les 9 del matí.

La festa s'ha recuperat fa uns anys, si bé sempre va tenir un gran pes en la vida social del municipi. De fet, era costum que les famílies s'apleguessin per fer la matança del porc. El pas del temps, però, la va fer caure en un trist oblit fins que al 2001 l'Associació de dones Verge de Barrulles la va voler recuperar. Amb el suport del consistori, es va organitzar una primera edició de l'esdeveniment.

Més enllà de promoure la degustació del plat, l'esdeveniment s'ha concebut com la millor manera de contribuir "a mantenir una tradició capafontina" important. La clau, s'apunta des del poble, és que els ingredients que s'usen són "de primera qualitat". L'àpat es prepara allà mateix, a a sala municipal, i se l'acompanya de vi de la terra.

Temps enrere, el dia del mandongo començava ben d'hora, amb un mos de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i un bon aiguardent. A mig matí, i segons les cròniques locals, es feia un tastet dels trinxats per fer botifarres, que a més s'usava per provar la quantitat de sal i pebre. Era al migdia, i per dinar, quan es degustava el plat típic del mandongo, a base de cansalada i magre, ronyó, fetge, i fesols. Tot, a banda, fregit amb abundant oli. 

Per acabar-ho d'adobar, al vespre, se sopava una sopa de mandonguilles de primer i, en acabat, una amanida amb escarola i romesco, i llonganissa fresca amb tomàquet.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: