GASTRONOMIA

Una delícia prioratina

La truita amb suc és un dels plats tradicionals de la comarca

per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 19 d'agost de 2021 a les 17:19 |
La truita, una deliciosa menja del Priorat | Cedida

Tots sabem dels encants naturals del Priorat, però a banda la comarca té molts altres atractius. A taula, posem per cas, és tradicional la truita amb suc. Tal i com recull Carrutxa, es tracta d'un plat típic de Quaresma, època de l'any en què la carn desapareixia dels àpats de la població, i tot donant de passada protagonisme a llegums i verdures per omplir el pap.

Se'n menja a totes les viles, però Ulldemolins organitza la festa dedicada a aquesta menja des de 1982. 

Breu història

La història, s'apunta des de l'entitat, es remunta temps enrere, pel fet que precisament Ulldemolins era un municipi de producció d'oli. Com que els conreus eren lluny del nucli urbà, i quan hi havia feina podien passar-se dies sencers al mas (o a 'la Garriga', segons les cròniques locals), per sopar era habitual fer truites d'espinacs, perquè la collita d'olives es feia entre els mesos de desembre i febrer, quan precisament els espinacs són a punt per collir

El problema, relata Carrutxa, venia a l'hora d'escalfar el menjar. El remei que s'hi va posar va ser dur de casa alls, oli, pebre i farina. De tot això se'n feia una salsa i algunes herbes perquè tot plegat fos més gustós. S'hi posava la truita, a posteriori, i aviat s'escalfava. En ocasions, es precisa, també s'hi podia remullar bacallà, que més endavant es fregia i se servia amb la truita. Ara, però, convertit en un plat tradicional, a cada casa es fa d'una manera particular. 

Per a l'elaboració de la truita amb suc calen espinacs, fesols i ous. Els espinacs han de morfir-se, és a dir, que han de fer suc. Per fer-lo, a banda es pot fregir el bacallà, i l'oli usat el posarem en una cassola per sofregir-hi els alls i altres ingredients, com ara les herbes. Un cop els alls hagin agafat color, cal que hi afegim un parell de cullerades de farina i una mica de pebre vermell i la sal, fins que bulli. Un cop la truita d'espinacs està llesta, i freda, es posa a la cassola, amb el bacallà, i se la deixa a foc lent una estoneta. 

 

Participació