1 de 10
OCI

Un tresor anomenat Capafonts

El seu bellíssim entorn, amb infinitat de rutes i itineraris, fa de la vila una de les joies del Camp

Una panoràmica de Capafonts | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 15 de maig de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

En mans de conqueridors normands, el 1151, Capafonts va aparèixer vuit anys més tard a la carta de poblament de Prades. Integrada al seu comtat, poc abans del segle XIV la vila va ser un regal de Ramon Berenguer a la seva muller, Blanca. Tot i les calamitats agrícoles que ha patit al llarg dels segles, segons les cròniques locals, el poble ha treballat sempre la terra. A mitjans del segle XIX s'hi conreava sègol, llegums i patates, entre altres. Si aneu a la recerca de la calma i la pau, és el vostre lloc. Tot just hi viuen prop d'un centenar de veïns. Si us hi desplaceu en cotxe des de Reus, circuleu per la C-14 fins a Alcover i enfileu després la TV-7041.
 

Allotjament i entorn


 

Per fer-hi una escapada de cap de setmana, l'oferta d'oci i lleure és prou bona. Si el que busqueu és calma i repòs, però, també és el lloc ideal. El bellíssim entorn natural de Capafonts és el seu principal reclam, sí, amb les muntanyes de Prades com a símbol i el Puig Pelat o la Pica Roja com a cims a l'abast. No obstant això, una passejada pel nucli de la vila us permetrà la descoberta de l'Església Parroquial, dedicada a Santa Maria. Senzilla, d'estil barroc, es va acabar el 1763. 
 

Una imatge de l'església del poble Foto: Enric Fort/ La Vall de Capafonts


El temple, per cert, presenta un parell de curiositats. La primera, que compta amb tres campanes, una de les quals realment pesada. La segona, que al damunt de la porta de la sagristia s'hi veuen dos caps de bou. S'explica que és la paga que va demanar l'amo del Mas del Fortet per haver estat qui més pedra havia dut per tal que es construís l'Església en qüestió.


El forn de pa


 

Amb tot, és de visita obligada la casa de la vila, que als seus baixos hi té un forn de pa del segle XIII en perfecte estat de conservació i que podreu visitar. Els veïns, lògicament, treuen pit pel que defineixen com "una raresa d'un valor excepcional" a Catalunya que us permetrà viatjar a l'edat mitjana. 
 

Una imatge del forn Foto: Enric Fort/ La Vall de Capafonts


Per caminar una estona, si ho voleu, als afores hi teniu l'Ermita de la Mare de Déu de Barrulles, del segle XII. Abandonada durant segles, es va rehabilitar i reconstruir als anys 50 del segle passat.
 

L'Ermita de la Mare de Déu de Barrulles Foto: Enric Fort/ La Vall de Capafonts


Ara bé, d'itineraris i excursions per gaudir del bellíssim paisatge que envolta Capafonts teniu moltes opcions. En tot cas, us proposem que feu el camí fins a la Font de la Llúdriga. Us hi conduirà un bosc pel qual passareu per dics, salts d'aigua i gorgs. La imatge final, un cop al lloc, és misteriosa i onírica. 

Finalment, i com que de ben segur que haureu fet gana, us recomanem que us deixeu seduir per la cuina local al El grèvol. Gaudiu del diumenge. 

Reusdigital.cat agraeix el suport de l'Ajuntament Capafonts i la cessió de les fotografies a Enric Fort/ La Vall de Capafonts en l'elaboració d'aquest article.

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: