POLÍTICA

El govern aconsegueix tirar endavant el Mapa estratègic de soroll a Reus

S'aprova la reducció del 30% al cànon mensual dels paradistes del Mercat central

per Isabel Martínez/ Redacció, Reus, Catalunya | 19 d'octubre de 2018 a les 09:40 |
Exterior de l'Ajuntament de Reus | Reus.cat
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Entesa unànime en els aspectes simbòlics i assoliments concrets en els aspectes de gestió. D’aquesta manera ha transcorregut la primera hora del plenari municipal en què el govern de Reus ha aconseguit (malgrat les crítiques de l'oposició) aprovar els principals punts de gestió. Amb un minut de silenci, el consistori de Reus ha manifestat el condol per les víctimes i la solidaritat amb tots els afectats dels recents aiguats tant a l'Estat espanyol com al sud de França. Una solidaritat a la qual el regidor de la CUP, Edgar Fernández, ha volgut afegir, en el seu torn de paraula, el record pel 78è aniversari per la mort del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys.

Mapa estratègic de soroll

De la seva banda, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha precisat que des de fa anys el consistori penja la bandera amb un crespó negre per recordar aquest fet històric. Així mateix, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha llegit, en nom de la Junta de Portaveus, un manifest per aturar els maltractaments a les persones grans. Pel que fa a les qüestions de gestió, el govern ha aconseguit sumar suficients suports per aprovar les matèries a debat malgrat les queixes de la resta de forces al respecte a les formes i a la manca d'informació en termes generals.

En aquest sentit, el plenari ha aprovat in extremis el mapa estratègic de soroll del municipi de Reus i del pla d'acció en matèria de contaminació acústica. Malgrat les dures crítiques de Cs i l'abstenció del PSC, el govern municipal ha aconseguit aprovar un document tècnic reclamat per la UE i que estava pendent del vistiplau del plenari tot i estar elaborat pels experts des del març del 2017.

Segons les dades de l'estudi que ara s'ha aprovat inicialment, Reus té un bon nivell de comfortabilitat acústica en paraules del regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, qui ha informat que un 75% de la seva població està per sota del 65 decibes tot i que caldrà treballar en aquells punts que se superen els nivells òptims. L'aprovació del document és un punt de partida previ a la redacció de la nova ordenança de soroll de Reus i ofereix una fotografia de la situació en aquesta matèria.

D'acord amb les explicacions dels regidors, el document tècnic requeria l'aprovació plenària per evitar una sanció per part d'Europa, un tràmit que el consistori no havia realitzat fins a la data tot i estar elaborat tècnicament des de fa mesos. De la seva banda, el PSC ha anunciat que presentarà al·legacions al document per garantir la participació ciutadana en aquest àmbit. Seguint un patró similar, la proposta de Reus Mobilitat i Serveis per modificar en un 30% el cànon mensual dels paradistes del Mercat central en les anualitats de 2019 i 2020 també ha suscitat el debat entre la regidora Mariona Quadrada de la CUP i la regidora de govern Montserrat Caelles tot i que, finalment, la mesura ha comptat amb el suport unànime de tots els grups.

Segons ha recordat Caelles, Mercats de Barcelona està elaborant un estudi sobre la revitalització d'aquest mercat reusenc després de la marxa del seu entorn de l'antic hospital Sant Joan de Reus. Més ajustada ha estat l'aprovació de la modificació de crèdits (11 vots a favor, 6abstencions i 10 vots en contra) per part del govern municipal. En aquest punt, el grup més crític ha estat Cs que ha destacat que es tracta de la cinquena modificació de crèdits des del mes d'abril quan el govern va aconseguir aprovar els pressupostos gràcies a una qüestió de confiança.

Per aquest motiu, el portaveu taronja ha jutjat de dolenta la previsió del govern a l'hora de redactar els números. De la seva banda, el regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, ha justificat els canvis de partida en situacions com la de l'empresa Unipost amb qui el consistori va contractar els enviaments postals i ara es troba en concurs de creditors, una circumstància que els obliga a enviar aquests enviaments a través de Correus amb un sobrecost que multiplica per 4 el pressupost anterior.

Cànon mensial de 123,59 euros

El ple de l'Ajuntament de Reus que s'està duent a terme aquest dilluns, 15 d'octubre, ha acordat per unanimitat modificar el cànon mensual que han de satisfer els paradistes del Mercat central, aplicant-hi una reducció del 30%. Així, els anys 2019 i 2020, l'import mensual serà de 123,59 euros, el mateix que en els darrers anys.

La rebaixa es va acordar per primer cop el 2012 i des d'aleshores s'ha anat aplicant, tot i que cada any s'ha d'aprovar per Junta de govern local o, des del 2015, pel ple municipal.

El cànon que paguen els paradistes del Mercat central es destina a inversions de millora i al manteniment de les instal·lacions, a més de campanyes i activitats de promoció i publicitat. Amb aquesta mesura, han exposat fonts municipals, "l'Ajuntament de Reus vol incentivar l'activitat comercial del mercat municipal".

La reducció del cànon s'aplica només al Mercat central, ja que els paradistes del Mercat del Carrilet no abonen un cànon sinó que fan front a les possibles inversions a través de derrames finalistes.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: