HISTÒRIA LOCAL

Brindem amb Xampany de Reus

Ben a prop del carrer de Gaudí hi tenim el carrer de Domènec Soberano, un altre d'aquests personatges il·lustres que va donar la nostra ciutat durant el gloriós segle XIX

per Jordi Garcia Arnau, Reus, Catalunya | 11 de juliol de 2018 a les 09:13 |
El carrer de Domènec Soberano a Reus | Google Maps
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Domènec Soberano i Mestres va néixer a Reus el 1825 i va destacar per dos aspectes ben diferents, com a pintor i com a comerciant de vins escumosos. Però, per estrany que sembli, les dues activitats tenen força relació. Els sovintejats viatges que feia a França per conèixer les tècniques de producció de champagne amb la intenció d'aplicar-les al negoci familiar, li van permetre, alhora, conèixer i introduir nous corrents pictòrics al nostre país, en especial l'aquarel·la. La seva afició a la pintura va ser tant gran que fins i tot va obrir una escola de pintura a Reus de la qual en va sortir Marià Fortuny.

Fortuny i Soberano van establir una gran amistat. L'agraïment de l'il·lustre pintor cap a Soberano va fer que li regalés diverses obres i l'admiració de Soberano cap a Fortuny el va portar a col·leccionar pintures i dibuixos cap al final de la seva vida.

L'entrada del xampany a Catalunya

L'entrada en territori espanyol, l'any 1823, dels Cent Mil Fills de Sant Luis, l'exèrcit que va enviar França en representació de la Santa Aliança, en resposta a la crida de Ferran VII per restaurar la monarquia absolutista, va introduir el xampany francès a la Península. La nova beguda escumosa va tenir molt d'èxit al nostre país, fins al punt que l'Institut agrícola de Sant Isidre en va promoure l'elaboració pròpia a partir d'un vi escumós autòcton que seguís el mètode xampanyès francès.

El pare de Domènec Soberano era un magatzemer de vins i va ser gràcies a aquest fet que ell va poder viatjar a França i d'altres països. Va ser a partir del 1866 quan Domènec Soberano es va decidir a passar de ser un simple magatzemer de vins a fer les primeres produccions del que es denominaria Xampany de Reus, convertint-se en el primer vi escumós elaborat i comercialitzat a Espanya segons el mètode xampanyès i amb les mateixes varietats vinícoles que es feien servir a la regió francesa de la Champagne. Per fer la producció del 'xampany de Reus' es va associar amb Francesc Gil i Borràs, propietari de gran quantitat de vinyes del Priorat.

Ambdós van unir esforços i van crear la marca Soberano & Cia, una firma amb la que va presentar els seus xampanys a l'Exposició Universal de París de 1867. L'èxit de l'empresa els va portar a elaborar 15.000 ampolles l'any 1875. La participació a les exposicions universals de Viena, Filadèlfia i Barcelona al 1888, on van aconseguir guanyar una medalla d'or, fet que els va donar gran prestigi internacional.

A l'Exposició Universal de París de 1867, a part del xampany de Reus de Soberano & Cia, també s'hi van presentar altres xampanys catalans entre els que hi havia el de Josep Raventós i Fatjó, de la masia de can Codorníu, iniciador del que avui tots coneixem com una de les principals marques de Cava del Penedès.

Tots sabem de la força econòmica i demogràfica de la nostra ciutat al segle XIX. Una empenta que arribava gràcies a la fabricació i comercialització dels vins, destil·lats i licors procedents de les comarques veïnes, en especial del Priorat. Per tant, no és d'estranyar que el vermut i el xampany tinguessin la nostra ciutat com a pionera, però mentre que el vermut ha sabut conservar marques de prestigi fins avui, el xampany de Reus va acabar passant a millor vida a partir de 1925, data en què es troba per darrera vegada als cellers de Barcelona sota la denominació comercial de Xampany Catalunya.

Participació