COMERÇ

Setanta anys sobre rodes

La històrica Casa Català va obrir les seves portes el 1948 al carrer del Vent

per Text: Marc Busquets/ Fotografies: Alex Plaza, Reus, Catalunya | 30 d'abril de 2018 a les 09:00 |
Casa Català porta dècades en funcionament a Reus | Álex Plaza
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Set dècades d'activitat a Reus. "70 anys, sí, que es diu aviat!", celebra Carme Català, que amb el seu germa Albert lidera l'històric comerç Casa Català. El negoci va obrir les seves portes el 1948 de la mà del pare, Albert. "Era una emprenedor", recorda ella. "Es guanyava la vida en una de les sederes que hi havia llavors, i arreglar bicicletes era la seva afició.

Finalment, va optar per reciclar-se i reinventar-se" afegeix el fill. Bicicletes, joguines, material d'escalada, cotxes per a nadons i material esportiu per a tot tipus de disciplines són al catàleg del veterà establiment, tot un referent a la capital del Baix Camp. "A l'estiu, molts turistes entren a mirar i remenar. Al·lucinen quan veuen un lloc com el nostre", destaquen tots dos. 


No hi ha una botiga igual


 

Cert. No hi ha una botiga igual, a Reus. "Som com una mena de 'colmado' d'esports", descriu ell. Un cop s'hi entra, es respira l'ànima de la família, marcada durant dècades d'experiència. "Sempre que penso en el nostre pare, el veig dalt de la bicicleta", comenta ella. De fet, els cronistes de l'època apunten que hauria pogut arribar a ser un gran professional, però el context d'aquells anys tristos de la postguerra van acabar per impedir-ho. El fill va agafar el seu relleu, i al capdavant de la botiga ha esdevingut tot un mestre de l'ofici. Com a homenatge, al taller de la planta superior hi conserva un parell de maillots clàssics, de la desapareguda Banca catalana i del licor Karpy, que ja no s'elabora. 
 

La botiga és al carrer del Vent Foto: Álex Plaza


Perquè de feina, n'hi ha. "Hem fet el que hem pogut, tots aquests anys. La crisi l'hem notada, però per sort la botiga és nostra i anem fent", subratlla ella, que va més enllà quan assegura que "les grans superfícies ens han fet mal, però no només a nosaltres, sinó a tots els petits botiguers de Reus". "A més, segons quines cadenes venen bicicletes a preus no precisament baixos que s'espatllen de seguida", segueix. I és llavors quan més d'un comprador fa cap a la botiga del carrer del Vent, buscant aquella peça que no troba enlloc. "Ara que està de moda tot el que és 'vintage', n'hi ha molts que restauren antigues bicicletes del pare o de l'avi. I nosaltres els podem ajudar", apunta tot ell tot mostrant la calaixera que es va fer a mida el pare per desar peces i eines. 
 

Pantalonets d'esport a 1 euro


 

"Intentem tenir tot el que és clàssic", matisa ella. I tant. Els que ja tenim certa edat i hem jugat a futbol sala, coneixem les botes Cejudo. A Cicles Català les hi trobareu. "I encara venem els pantalonets curts de la canalla per fer esport, els de tota la vida", exposa tot mostrant-los. "Ei, que els tenim a 1 euro!", exclama, tot evidenciant el caràcter botiguer de la nissaga. També tenen "l'equipació del Barça de tota la vida", cotxes de col·leccionisme "que tenen molt bona sortida entre els clients" i tot un seguit de sorpreses i joies que fan les delícies dels nostàlgics. 
 

A la botiga s'hi poden trobar joguines o material esportiu Foto: Álex Plaza


El futur de Casa Català, però, és incert. "En un any i mig em jubilaré, i em penso que serà el final de la botiga", lamenta ell. Per al record ens quedarà, amb tot, la història d'una família que ha dedicat ni més ni menys que set dècades a l'atenció del públic. Un cop abaixi definitivament la persiana, el comerç de tota la vida perdrà un dels seus representants més estimats. 

 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: