LES AVENTURES DE PERET GANXET

En Peret té un gran secret, tothom vol saber quin és

Es presenta el tercer volum de les aventures del Peret Ganxet a la biblioteca Xavier Amorós

per Isabel Martínez, 18 d'abril de 2018 a les 09:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

“En Peret té un gran secret, tothom vol saber quin és”. Amb aquesta frase s’inicia la cançó de Fito Luri sobre el Peret Ganxet, el protagonista del conte infantil més nostrat de Reus. Un protagonista que ha tingut tot un cartell de luxe en la presentació del tercer volum de les seves aventures (‘L’Esperança es troba al parc’) celebrada aquest passat dimarts al vespre a la biblioteca Xavier Amorós de Reus.

Aquest nou volum dóna continuïtat a les aventures encetades per Ganxet als dos anteriors llibres (‘La desaparició de l’estàtua’ i ‘Dos millors que un’) i torna a comptar amb els personatges habituals com el Ramon Tothoesbrino, Paüelletes, la Melània Parrot i el Mark P.Flanagan. Amb l’actuació com a mestre de cerimònies de Josep Baiges, totes les tecles col·lectives de l’acte han sonat harmòniques i afinades. Des del pa elaborat per Forn Sistaré amb el rostre de l’emblemàtic xiquet de ficció i ingredients de proximitat que s’ha pogut tastar en finalitzar l’acte a la nodrida assistència d’escoles i infants que treballen aquesta narració al llarg de l’any passant per la col·laboració del cantant reusenc Fito Luri qui ha interpretat la cançó del Ganxet acompanyat de les veus de l’Alberichor de l’escola Doctor Alberich i Casas.

En la seva intervenció com a presentadora del volum, l’escriptora i catedràtica M. Lluïsa Amorós ha trobat similitud entre la literatura popular de canya i cordill i la dels capítols als diaris amb la del segle XXI com és aquest conte del qual cada any s’edita un volum des del 2016. “La literatura és una manera de plantejar-se la vida, d’interpretar el món i de somriure” ha afirmat Amorós, qui també ha invocat a altres grans clàssics de les lletres infantils com Pinotxo o Peter Pan.

Nascut als anys cinquanta de la mà del dibuixant BON per la revista URBS, el Peret Ganxet és un personatge de ficció al qual se li va dedicar, posteriorment, una sardana obra de Josep Maria Baiges, un capgròs i des del 2005 una estàtua obra de Ramon Ferran. A partir d’aquestes interpretacions creatives, fa uns anys va reaparèixer com a personatge de paper gràcies a la ploma de Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó i les il·lustracions de Marc Díez en el marc del projecte encetat pel Recull d’Estudis Històrics Carles Ramírez Dolcet que ara n’editen un tercer volum d’aventures adreçat al públic infantil.

En el seu torn d’intervenció, el Peret Ganxet ha estat definit pel director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, com “un gran ambaixador”. Una figura posada a l’abast de “la creativitat” de nous creadors que lluny de ser un “fenomen localista” continua “engrescant” a nous autors. “Botiguers, famílies, escoles…Estem parlant d’un fenomen al voltant d’aquest personatge” ha interpretat, per la seva part, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

“Allò que hem vist tots com a infants, que els contes encara ens ajudin a conèixer més la ciutat”, ha dit. Amb l’objectiu d’agrair les col·laboracions de la quinzena de patrocinadors així com dels infants i les escoles que han treballat al llarg de l’any amb aquest personatge, s’han lliurat diferents diplomes per la col·laboració en la iniciativa.

Arxivat a:
Cultura
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: