POESIA

L'Associació Gabriel Ferrater neix per donar a conèixer el llegat del reusenc

L'entitat demanarà que se li atorgui la Creu de Sant Jordi i estendre uns premis literaris arreu del país

per ACN/ Redacció, 16 de gener de 2018 a les 09:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Associació Gabriel Ferrater s'ha presentat aquest passat dijous amb la voluntat de ser una plataforma que promocioni la figura d'un dels poetes catalans més importants de la segona meitat del segle XX que actualment és "poc conegut". El vocal de l'entitat, Miquel Santaeulàlia, ha assegurat que entre les activitats que volen impulsar per donar a conèixer Gabriel Ferrater hi ha la promoció del premi de secundària que actualment es fa a Sant Cugat del Vallès i que s'estengui arreu del país, crear una exposició permanent de l'autor al municipi, sol·licitar a l'Ajuntament de Sant Cugat que nomeni Ferrater fill predilecte de la ciutat i que la Generalitat li atorgui la Creu Sant Jordi a títol pòstum.

Es tracta d'un poeta "complex" preocupat per qüestions "íntimes" i "personals" amb una creació limitada amb tres poemaris, articles i poemes sense editar. Segons han explicat en roda de premsa, una de les dificultats de reunir els treballs de Ferrater és que era un personatge "anàrquic" pel que fa a l'ordre i va repartir molta de la seva obra a amics, familiars i coneguts. "El més difícil és reorganitzar-ho i tenir un lloc on exposar-ho", ha admès Santaeulàlia.

En aquest sentit, aquest divendres s'inaugura el fons Ferrater a la Universitat de Girona, on es podrà consultar algun dels treballs de l'autor. Entre els objectius de l'associació també hi ha fomentar els estudis sobre la vida i l'obra del poeta, vetllar per l'edició de l'obra, demanar a les institucions que l'any 2022 es declari Any Gabriel Ferrater i que el 27 d'abril del mateix any les escoles del país celebrin diverses activitats, la publicació d'una biografia en català i l'edició d'una obra completa de l'autor.

Tal com han subratllat els membres de l'entitat durant un acte a la llibreria La Impossible de Barcelona, la poesia del reusenc "ha estat un referent ineludible" perquè ha influït en poetes posteriors. Els treballs mostren "una gran exhibició d'estil" i una enorme "riquesa lingüística". Com que tenia molts coneixements matemàtics la seva obra era d'una "perfecció absoluta" i estava ben estructurada.

L'associació es va presentar l'abril passat però s'ha constituït oficialment a finals de 2017. Ha agafat el relleu d'una comissió ciutadana que es va crear fa 17 anys de la mà de Ramon Barnils, Pep Codó, Paco Soler, Carmen Rojo i Joan Artigas. Aquest últim, a més, ha enregistrat un disc en què ha posat música als poemes del reusenc. En aquest cas, però, l'entitat buscarà tenir més implantació al país, establir col·laboracions amb altres entitats i amb el món de la poesia i l'educació. 

Arxivat a:
El Camp
Participació