1 de 10
EXPOSICIONS

El món de The Beatles, al Centre d'Amics de Reus

Una imatge de Josep Maria Gómez Salvador | Cedida
per Adrià Martínez, Reus, Catalunya | 5 de desembre de 2017 a les 08:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

De nou, la sala d'exposició del Centre d'Amics de Reus acull l'exposició dedicada a The Beatles. Una mostra que se centra també en la figura del seu mànager, Brian Epstein, conegut com el "cinquè beatle". Fotografies, cartes, discos, i molt més material relacionat amb el grup de Liverpool es pot veure en aquesta interessant exposició, que sens dubte, farà el delit dels seguidors de The Beatles i dels amants de la música en general. Parlem amb el seu promotor Josep Maria Gómez.

- Què podem descobrir a l'exposició? Alguna cosa inèdita o curiositat sobre els Beatles?

- Doncs per exemple, fotografies de The Quarrymen, que va ser el grup previ a The Beatles, un conjunt de nois d'escola de Liverpool promogut per John Lennon. I també de Stuart Sutcliffe, el millor amic de John Lennon. Tocava el baix, i quan va morir Paul McCartney el va substituir.

- Com és que en aquesta ocasió se centra també en el productor del grup, Brian Epstein?

- Sense Brian Epstein no haurien existit The Beatles. Epstein no els coneixia en un principi. Un client va entrar a la seva tenda que tenia a Liverpool, i li va demanar un disc del grup quan encara no eren coneguts. Un dia, Brian Epstein es va assabentar d'on tocaven els 4 i els va proposar signar un contracte per 5 anys. En definitiva, Brian Epstein va ser l'home que els va impulsar, encara que també hi va haver altres persones molt significatives com George Martin, qui els feia les gravacions.

- Segur que ha vingut a l'exposició algun gran fan de The Beatles, i que li ha donat les gràcies?

- En aquesta exposició tinc una llibreta amb dedicatòries de diferents persones. Tinc moltes més llibretes d'altres exposicions amb dedicatòries i signatures de persones de tot el món, Anglaterra, Estats Units, Alemanya, països del sud d'Amèrica... A tothom li ha agradat i han quedat bastant sorpresos amb el que veuen.

- Algun visitant li ha demanat alguna cosa?

- Bé, aquest material no està en venda. És una cosa que faig  lliurement, sense fer pagar res. I encara que no guanyi res, és un goig per la meva part fer-ho. Hi ha gent que té diferents aficions com ara el futbol o col·leccionar monedes o postals, i bé, jo col·lecciono això.

- El material és tot seu, o altres persones també hi col·laboren?

- El material de la col·lecció és tot meu. Vaig començar a col·leccionar quan vaig viatjar per treball a Anglaterra l'any 2002, i vaig estar-hi fins a principis de 2007. En aquests anys, vaig tenir l'ocasió d'acumular tota aquesta sèrie de documents, llibres, informació, revistes, diaris... Vaig anar a diferents llocs freqüentats per The Beatles. Sempre hi ha hagut algú que m'ha donat un suport, tot i que la majoria és cosa meva, que he anat aconseguint a través de viatges, internet, amistats... Però el que més em va beneficiar va ser l'estada a Anglaterra durant 5 anys.

- Només col·lecciona coses de The Beatles?

- Sí, bàsicament. M'agrada la música en general, però sóc un fan de The Beatles des dels 14 anys. Van ser els que em van despertar les ganes de tocar en un conjunt. Jo tocava la bateria precisament.

- Tindrà algun detall curiós de The Beatles per dir-nos?

- Per exemple, la cançó més venuda seva és 'Help', o la cançó 'Yesterday' és la primera cançó amb més de 3.000 interpretacions diferents. Què més? Són únics, han fet una sèrie de coses que no han fet cap altre grup. Van implantar un sistema nou de música, van crear el seu propi estil, i això va provocar uns impactes mai vistos.

- Ja té una certa experiència en fer exposicions?

- Efectivament. A casa meva n'he fet dues, i en total unes 24 aproximadament. 

- Com és que va decidir tornar aquí? 

- Jo sóc soci dels Amics de Reus. És un local que té molt bones condicions òptimes per fer exposicions, tot i que no he pogut posar tot el material que tinc disponible. Encara tinc algunes coses més al magatzem d'altres exposicions.

- Té plantejat portar l'exposició a altres llocs del territori?

- Ja m'ho he plantejat, però no penso fer-ho. Per simples raons de seguretat, ja que el material no està assegurat, i si vaig a un altre lloc, com Madrid, i passa alguna cosa a l'exposició, qui se'n fa càrrec? Prefereixo fer-ho aquí, encara que m'ho han proposat, a Barcelona o Tarragona.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: