1 de 10
MISTERI

Marmellar, «la Mussara del Penedès»

El poble abandonat ha estat l'escenari de "crims rituals", segons alguns investigadors de l'anomenat "periodisme del misteri"

Una panoràmica de Marmellar | Mike McBey/ Viquipèdia
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 4 de setembre de 2017 a les 13:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Temps enrere, Reusdigital.cat va dedicar un article als suposats fenòmens estranys que es produeixen a la Mussara. Hi haurien tingut lloc, segons algunes de les veus consultades, albiraments OVNI, desaparicions i rituals. Les mateixes fonts contactades per elaborar aquell reportatge van indicar, però, que la vila abandonada del Baix Camp no és l'únic indret de la demarcació que hauria acollit successos similars.

Alguns, és més, van arribar a apuntar que el nostre és un territori "especial" en aquest sentit i van citar poblacions com Tivissa o Marmellar, al Baix Penedès. Aquesta última es va quedar despoblada després de la Guerra Civil i des de llavors els rumors són una constant. Als 90, la desaparició d'un parell de noies no va fer sinó créixer la seva llegenda negra. Repassem-la.
 

La nit de Sant Joan de 1993


 

Com en el cas de la Mussara, amb tot, El Montmell-Marmellar és conegut principalment com una destinació habitual per als amants de la natura. És una serra calcària del sistema prelitoral, situada a la part més meridional de l'anomenant bloc del Gaià, i la talaia passa dels 800 metres, fet que la fa singular per la seva posició com a façana davant la Mediterrània, tot convertint-se en una mena de separador natural entre les comarques de l'Alt Camp i del Baix Penedès. Entre dues i tres dècades després que la població quedés buida, als voltants ja va començar a córrer que a Marmellar s'hi havien realitzat "festes estranyes" i fins i tot rituals. Possiblement tot plegat no hagués passat mai de la llegenda urbana si no hagués estat pels fets que hi van tenir lloc durant la nit de Sant Joan de 1993.

Va ser unes quantes jornades més tard, ja al juliol, quan uns caçadors segons unes versions i canalla d'El Montmell, segons unes altres, van trobar el cos cremat d'una noia d'entre 20 i 30 anys, a l'església de l'antic poble. Molts van pensar que podia tractar-se d'una jove alemanya que havia desaparegut recentment al Vendrell, però les investigacions policials van descartar de seguida aquesta opció.

El cadàver de la víctima va ser trobat amb evidents signes de violència, i a banda es van detectar restes de fogueres i guixades amb simbologia satànica en tot l'entorn. Si Marmellar ja tenia certa fama d'indret maleït, la seva fama a partir de llavors va anar òbviament a més i va despertar l'interès de la premsa i dels curiosos, que amb el pas del temps han convertit el poble en una mena d'atracció turística del misteri, com passa a la Mussara. Sigui com sigui, el cas no es va resoldre i es va parlar d'una "posada en escena teatral" per part l'assassí per "desviar l'atenció", segons fonts consultades. Ni tan sols es va provar, pel que sembla, que el crim s'hagués produït allà.


El cas de la noia de la benzinera


 

Tan sols tres anys més tard, a la urbanització Talaia del Mediterrani, es va trobar el cos d'una noia de 19 anys que treballava en una benzinera a l'Arboç. Per Sant Valentí, uns atracadors li van prendre les 40.000 pessetes recaptades durant la nit, i a partir d'aquí, el relat dels fets apunta cap a un segrest amb la intenció de forçar-la. El cadàver va aparèixer mig nu, també amb signes de violència, i el cas tampoc es va tancar.

"Zones apartades com aquesta són ideals per a les activitats dels grups rituals i les sectes", exposa el periodista Raúl Sacrest, col·laborador habitual de la tropa de 'Cuarto Milenio', que a més té recopilats als seus arxius una sèrie de casos de desaparicions que no han pogut tancar-se policialment. "Tot el litoral mediterrani ha estat sempre un bon amagatall per a les sectes i els grups similars", indica. 
 

Cotxes d'alta gamma


 

Al web de la Sociedad Española de Amigos del Misterio y la Parapsicología (SEAMP) s'expressen en aquesta línia i fins i tot fan constar que "els testimonis de la zona han vist sovint cotxes d'alta gamma pels voltants". Les conjectures de l'organització vinculen els casos de Marmellar amb l'assassinat de les nenes d'Alcàsser, sense precisar dades ni fets. És més, la teoria de la conspiració sempre ha mantingut que el crim al poble valencià va resoldre's sense garanties, i que els responsables haurien pogut ser individus influents, vinculats a grups secrets. "Hi ha veïns que tenen por d'anar per allà de nit", s'explica a l'article, signat per Juan Miguel Marsella.

El cas és que potser a Marmellar hi ha hagut activitat de sectes i grups rituals, tot i que actualment a les parets de l'església i a les restes de les masies que desafien l'oblit hi ha tot tipus de guixades i d'escrits, més aviat obra de brètols que no pas d'integrants de grups ocultistes. Sigui com sigui, ben a prop de casa hi tenim indrets que, segons alguns, tenen una història fosca per explicar.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: