1 de 10

Algunes referències sobre els inicis de la Sala Reus

per Josep Risueño, 17 d'octubre de 2016 a les 17:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

En els expedients d'obres del 17 de gener del 1906, Tomàs Codina Codina i Antonio Martra Badia van demanar permís per instal·lar, a la plaça dels Quarters (avui plaça de la Llibertat), i de manera provisional, "para dar audiciones de cinematógrafo" en els terrenys propietat d'Emili Briansó Planes.

Es tractava de muntar una estructura al local 'Hort del Frare Ferrer', al carrer de la Creu Vermella, espai conegut per ‘La Serpentina’. Per aquest cinema a l'aire lliure es va construir (segons l'informe de Foment de l'Ajuntament) una paret davant dels Quarters de 20 metres de llargària per un metre d'alt, per tal d'evitar humitats.

El decorat era de fusta i cartó i de caràcter provisional. El 20 de març de 1906, un solar de la via pública situat a la plaça dels Quarters, mitjançant una subhasta pública, va ser adjudicat a la dona de l'Emili Briansó Planes, segons sessió de l'Ajuntament del 17 de gener de 1906.

El 29 d'abril de 1906, l'Ajuntament va donar noves instruccions per fer una vorera al voltant del teatre. Es va basar amb l'OM del 13 i 16 de maig de 1882 en projectes d'espectacles. L'arquitecte Pere Caselles Tarrats hi va intervenir amb la signatura. Aquí tenim el plànol dibuixat de l'estructura del 1906 'Salón Variedades' de fusta i cartó. Sala Reus aporta anuncis de cinema a la premsa local: 25 de novembre de 1907, "todos los días excepto martes, proyecciones de cintas últimas novedades". El metge Emili Briansó Planes, amb data del 10 de setembre de 1908, va rebre autorització per construir, a la plaça dels Quarters, una sala d'espectacles que al principi no es va dir Kursaal, sinó que figurava com a Sala Reus, obra davant dels Quarters de Pere Doménec i Roura.

La meva troballa principal a Protocols Notarials té data del 16 de juliol de 1909. El notari Joaquim Matas explica que: "Tomàs Codina Codina, marbrista que viu al carrer de Llovera, 23 i Ramon Jané Aixalà, del comerç, veí de Barcelona, formalitzen una compra del cinema del raval de Santa Anna, 46". Ramón Jané, en qualitat d'apoderat de la Societat Mercantil Comandita, raó social "A. Vila SC". L’escriptura té data de 27 d'agost de 1908.

Tomàs Codina estava en deute amb la Societat "A. Vila SC" amb un pagament de totes les lletres per valor de 1.600 pessetes, que deu a la Societat A. Vila.

Hi consta una llista de mobles com segueix: "una instal·lació cinematogràfica marca "Pathe Fréres" composta de Crono, linterna, arc canó de vistes fixes, motor cavallet i objectius que es valora de comú acord amb 750 pessetes, 250 cadires 'sueques' amb seient i respatller gravats, 900 pessetes, i s'estableix el pagament a terminis". Documents notari Antoni Paz Tusquets número 6880, foli 164, retro tom 69 de data 2 d'octubre de 1908.

Mentre durava el pagament a precari, el senyor Codina havia de pagar en quatre partides el total de les 1.600 pessetes. El document puntualitza que, en cas de no efectuar-se el pagament, el senyor Codina no podrà reclamar judicialment ni extrajudicialment res, ni fer reclamació.
Així va començar el seu camí la Sala Reus, en aquell cinema mut que alguns músics animaven en la sala del raval de Santa Anna. La sala que tanta gent d'aquí i d'arreu va sovintejar durant tants anys i que avui encara alimenta la memòria de molts reusencs i reusenques.

L'últim espai en cartellera que publicava el cinema Sala Reus en el Semanari Reus fou amb data 13 de març de 1971. Aquest mitjà informava que la Sala Reus tancava portes i que l'espai l'adquiria la Societat d'Assegurances Reddis. Una de les últimes pel·lícules projectades va ser 'La fuga de Tarzán'.

Arxivat a:
Agenda i serveis
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: